Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Europese samenwerking verbetert kwaliteit transplantaties

Door Merel Dercksen 

Sinds KroatiŽ drie jaar gekeden lid werd van Eurotransplant, is het aantal donoren en het aantal transplantaties met ongeveer een derde toegenomen. En ook de kwaliteit is veel beter dankzij de samenwerking met andere Europese landen.

Vorige week vierde KroatiŽ niet alleen een nationale donatie- en transplantatiedag, maar ook het driejarig lidmaatschap van Eurotransplant. Dit samenwerkingsverband van zeven Europese landen is verantwoordelijk voor de toewijzing van organen van overleden donoren.

Volgens minister van Gezondheid en Sociale Zaken Darko Milinovic is niet alleen het aantal transplantaties sterk toegenomen, maar is de kwaliteit ook veel beter geworden. Allemaal het gevolg van Europese samenwerking volgens de minister. Daardoor zijn de procedures sterk verbeterd, konden transplantatieteams trainingen volgen en zijn de laboratoria beter geoutilleerd.

Sinds KroatiŽs toetreding in 2007 is het aantal donoren gegroeid met 33,9 procent, tot 17,8 per miljoen inwoners. Dat is meer dan het gemiddelde van de Eurotransplantlanden. KroatiŽ is dan ook een van de weinige landen waar het aantal donoren in 2008 is toegenomen. Ook het aantal getransplanteerde organen steeg, met 31,2 procent. Als gevolg daarvan zijn de wachtlijsten met een derde afgenomen.

sterren Gepubliceerd: zondag 06-06-2010
Bron: Eurotransplant | Nog geen reacties
Weer grote prijs voor Martin de Borst

De Groningse nefroloog Martin de Borst, ontving zaterdag 6 juni de Stanley Shaldon Award for Young Investigators van de ERA-EDTA, de European Renal Association-European Dialysis and Transplant Association. De prijs, die bestaat uit onder andere een bedrag van 10.000 euro, werd uitgereikt tijdens het jaarlijkse ERA-EDTA congres dat dit jaar, vanwege de corona-pandemie, online plaatsvond in plaats van in Milaan.

Het onderzoek van De Borst richt zich op het ontwikkelen van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met chronische nierschade. In diverse nationale en internationale onderzoekssamenwerkingen onderzoekt hij hoe ontregelingen in bot- en mineraalhuishouding, onder andere door een tekort aan magnesium en een teveel aan fosfaat, bijdragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten bij nierpatienten. Ook is hij een van de leiders van een door de Nierstichting gefinancierd landelijk onderzoek naar het effect van kaliumsupplementen als mogelijke behandeling voor nierfunctie verlies.

Een belangrijk deel van het onderzoek voert De Borst uit binnen TransplantLines, een grootschalig biobank-onderzoek van het UMCG waarin veel gegevens worden verzameld van donoren en getransplanteerden. Deze informatie is van grote waarde om bijvoorbeeld beter te begrijpen hoe afstoting ontstaat Ė hierover publiceerde &

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier