Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Weggebrande niertumor komt niet sneller terug dan na operatie

Door Merel Dercksen 

Het wegbranden van een kleine niertumor met behulp van radiogolven is op korte termijn beter voor de patiŽnt dan een operatie. Het risico op complicaties is kleiner, en de nierfunctie blijft vaak beter behouden. Uit de eerste gegevens over de effecten op langere termijn, blijkt dat de tumoren ook niet sneller terugkomen dan na een operatie.

Het verwijderen van een niertumor met behulp van radiogolven komt steeds vaker voor. Bij deze radiofrequentie-ablatie (RFA) wordt een elektrode in de tumor ingebracht, waar vervolgens radiogolven doorheen gestuurd worden. De tumor wordt op deze manier van binnenuit weggebrand. Oorspronkelijk werd de techniek alleen toegepast bij patiŽnten die niet geopereerd konden worden, maar het wordt steeds meer een gelijkwaardig alternatief voor chirurgie. De hersteltijd is veel korter, en het risico op bloedingen kleiner. Ook hoeft er niet, zoals bij een operatie, gezond nierweefsel rondom de tumor weggenomen te worden. De effecten op de lange termijn, of de tumor terugkomt, zijn alleen nog niet bekend.

Amerikaanse urologen en radiologen hebben geanalyseerd hoe het hun patiŽnten, bij wie ze met RFA een niertumor hadden verwijderd, in de jaren daarna verging. In 7,5 jaar behandelden ze 243 kleine niertumoren bij 208 patiŽnten. In ongeveer vier op de vijf gevallen ging het om niercelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van nierkanker.

De eerste behandeling met RFA slaagde bij 97 procent van de tumoren. En de vijfjaarsoverleving zonder dat de ziekte terugkwam, was ruim 90 procent. Hoewel dit nog niet alles zegt over de echt lange termijn, lijkt RFA een veilige methode om kleine niertumoren te verwijderen, waarbij het risico dat de tumor terugkomt niet groter is dan bij chirurgie.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 08-06-2010
Bron: Cancer | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier