Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

McDonald's roept 12 miljoen giftige drinkglazen terug

Door Merel Dercksen 

Foto: US Consumer Product Safety Commission

De giftige glazen met Shrek afbeeldingen

In de Verenigde Staten roept fastfoodgigant McDonald's 12 miljoen glazen terug. De verf op de promotieglazen bevat giftige stoffen die de nieren kunnen beschadigen, meldt de Volkskrant vanmiddag.

De drinkglazen zijn een onderdeel van een promotiecampagne rondom de nieuwe film Shrek Forever After. Ze werden voor 2 dollar per stuk verkocht bij de vestigingen van McDonald's. In de verf die erop gebruikt werd, blijkt cadmium te zitten. Cadmium is een zwaar metaal, dat gebruikt wordt in oplaadbare batterijen, hoewel dat in de EU sinds enkele jaren verboden is, en in verschillende verbindingen als kleurstof in verf. Bij consumptie of inademing kan cadmium al in zeer kleine hoeveelheden schade aan onder andere de nieren veroorzaken. Vooral bij jonge kinderen, de doelgroep van de glazen, kan de stof zeer schadelijk zijn. Het is nog niet duidelijk waar de glazen zijn geproduceerd.

De zaak kwam aan het licht door een anonieme tip aan Jackie Speier, een lid van het Amerikaanse Congres. De Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit (CPSC), die de vrijwillige terugroepactie door McDonald's vrijdag aankondigde, waarschuwde consumenten onmiddellijk te stoppen met het gebruik van de glazen.

In een reactie roept McDonald's zijn klanten op de bekers in te leveren. Die krijgen dan hun geld terug. Speier verklaarde dat McDonald's zijn huiswerk beter had moeten doen. 'Consumenten moeten voor hun gezondheid niet afhankelijk zijn van anonieme tips.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 04-06-2010
Bron: De Volkskrant | Nog geen reacties
Inspirerende dag over therapietrouw

Wat een inspirerende dag hebben de Nierstichting en de Nierpatiënten Vereniging Nederland georganiseerd, zoals elk jaar onder de noemer 'Samen Sterk'. Zorgverleners en onderzoekers hebben gesproken over hoe belangrijk therapietrouw is en hoe het gestimuleerd kan worden. Het grootste deel van het publiek bestond uit mensen met chronische nierproblemen of die een niertransplantatie hebben ondergaan.

Op deze dag is gekozen voor het onderwerp 'therapietrouw', omdat 50-75% van de patiënten, ongeveer zes maanden na de start van de behandeling, in meer of mindere mate therapieontrouw is. Deze cijfers zijn zorgelijk, want door therapieontrouw is het effect van de behandeling niet optimaal en de gevolgen kunnen ernstig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat er verschillende redenen voor therapieontrouw zijn:

Lees meer »

Overweldigende opbrengst benefietavond »

De derde benefietavond van de FortaFoundation heeft het overweldigende bedrag van € 270.240 opgebracht. Dit wordt verdeeld over drie goede doelen: de Liedjesfabriek, stichting Vlinderkind en het onderzoek van nefroloog dr. Rutger Maas uit het Radboudumc. De sfeer in de Vasim in Nijmegen werd direct bij binnenkomst al neergezet door medewerkers van de Liedjesfabriek die met hun mobiele studio naar binnen waren gereden en live muziek stonden te maken.

Lees meer »

Benefiet voor Nefrotisch Syndroom: win kaarten! »

Op maandag 18 november vindt in Nijmegen voor de tweede keer een grootse benefietavond plaats waarbij een van de goede doelen het onderzoek van dr. Rutger Maas (Radboudumc) naar nefrotisch syndroom is. NierNieuws heeft twee kaarten weg te geven voor deze spectaculaire avond; wint u die? Wie er op een andere manier aan bij wil dragen kan zich nog opgeven als vrijwilliger.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier