Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Betalen voor organen moreel goed te rechtvaardigen'

Door Erwin Kompanje

In Nederland is al langere tijd geleden de conclusie getrokken dat het bieden van een ruime financiŽle vergoeding aan levende donoren een reŽle en moreel te rechtvaardigen mogelijkheid is.*

De veelgenoemde bezwaren, zoals uitbuiting en verleiding van minder draagkrachtigen, zijn niet doorslaggevend en overtuigend. Dat wordt in dit recente Amerikaanse onderzoek nog eens bevestigd.

Het bieden van een betaling of vergoeding van ziektekostenpremie zou in belangrijke mate kunnen bijdragen aan het reduceren van de wachttijd op een nier voor transplantatie.

Dat iemand iets bijzonders doet voor een ander wordt in onze samenleving als moreel prijzenswaardig gezien. Maar ook wordt het financieel belonen van bijvoorbeeld een bijzondere daad of gevaarlijke arbeid (belonen bij het oplossen van een misdaad, hoger salaris of gevarengeld bij risicovol werk) normaal gevonden.

Deze twee moreel juiste aspecten worden bij betaalde nierdonatie bij elkaar gebracht.

Dr. Erwin J.O. Kompanje is klinisch ethicus in het Erasmus MC in Rotterdam.

*) CEG Signalering Ethiek en Gezondheid, 2007

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-06-2010 | Reacties (4)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Joop van Lier, Waalre
  06-12-2010 11:22

  Het is hard nodig dat levende orgaandonoren eindelijk eens een ruimhartiger vergoeding van door hen gemaakte onkosten krijgen en een betere compensatie van inkomensverliezen. Er is in dat opzicht veel mis. Zolang daar geen verbetering in komt, is de discussie over wel of geen financiŽle vergoeding voor een donatie vooral 'voer voor ethici'. Die discussie mag van ons, maar donoren worden er niet mee geholpen. We moeten ook eens af van de vaak gehoorde mening dat het afstaan van een orgaan een buitengewoon menslievende daad is die veel waardering, zelfs bewondering verdient. Er zijn helaas nogal wat nierpatiŽnten die dit denken en om die reden moeite hebben een aangeboden nier te aanvaarden, ja deze zelfs weigeren. De meeste levende donoren hebben echter een duidelijk belang bij hun besluit om bijvoorbeeld een nier af te staan.

  Joop van Lier
  Voorzitter
  Vereniging van Nierdonoren

 • snoezel, hdl
  07-06-2010 21:18

  Nou ik heb mij beschikbaar gesteld als donor, ik hoef er geen geld voor , maar het zou wel mooi zijn als er individueel naar de thuis situatie zou worden gekeken door de nierstichting, aangezien wij geen bedrijf hebben, ik huisvrouw ben, maar wel extreem veel werk hebben in onze thuis situatie vergeleken met de doorsnee NLer, en er geen thuiszorg beschikbaar word gesteld, er word dan nl gesteld dat er een gezonde man in huis is die bepaalde taken maar moet doen, maar buiten moet hier ook veel gebeuren, dus moeten wij zelf kosten maken om de thuis situatie voor ons als gever een beetje bij benadering te krijgen zo als wij gewend zijn, dus het kost ons geld !!terwijl voor de ontvanger wel van alles geregeld word ,want die is ziek? Ik niet maar er word wel aan voorbij gegaan zo dat ik mij thuis niet kan inzetten zoals normaliter na deze operatie.Dus ik vind eigenlijk wel dat dat een punt van aandacht mag hebben voor de verzekeraars,ik mats hun zo wel ,ten koste van......

 • Amber
  04-06-2010 11:13

  @Heleen
  Ik was hier ook nooit voorstander van. Maar Kompanje heeft wel een goed punt als hij zegt dat we het belonen van een bijzondere daad of gevaarlijke arbeid wel gewoon vinden. Waarom dit dan niet? Hij zet mij tenminste wel aan het denken!

 • heleen van nierop, MONSTER
  04-06-2010 10:41

  handel kent geen moraal.
  wel medische nadelen en onrechtvaardigheid
  heleen van nierop
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier