Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Sporten in Groningen voor orgaandonatie

Door Merel Dercksen 

Na een orgaantransplantatie kunnen mensen vaak weer een nieuw, actief èn sportief leven leiden. Om dit te laten zien, organiseren het UMCG, Stichting Sport en Transplantatie en de Hanzehogeschool Groningen op 18 september het sportevenement 'In beweging voor donatie en transplantatie'. Zowel mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of op de wachtlijst staan, als niet-getransplanteerden kunnen op die dag deelnemen aan diverse sportactiviteiten in Groningen.

Deelnemers hebben keuze uit elf sportactiviteiten die op verschillende locaties in Groningen plaatsvinden. De dag start met het koningsnummer van de atletiek, de 100 meter sprint in het UMCG. In het ziekenhuis kunnen deelnemers ook tafeltennis en badminton spelen of meedoen aan een sponsorloop op het UMCG-terrein.

Op het Zernike-complex vinden de eerste Nederlandse Kampioenschappen zwemmen voor orgaangetransplanteerden plaats. Op deze locatie kunnen deelnemers ook squash, tennis en volleybal spelen. Voor roeiliefhebbers is er gelegenheid om een rondje door de Groningse grachten te varen en voor de golfliefhebbers is er een rondje 'pitch & putt' op de golfbaan. Wielrenners, ten slotte, kunnen terecht op de wielerbaan van sportpark Corpus den Hoorn.

Verschillende topsporters geven clinics om deelnemers kennis te laten maken met een sport. Maar behalve sport zijn er ook tal van andere zaken te beleven, zoals korte publiekspresentaties over donatie en transplantatie, informatiestands en spelactiviteiten. De organisatoren willen met het evenement de aandacht vestigen op het belang van donatie en op de resultaten van transplantatie. Tegelijk willen zij het belang benadrukken van beweging en sport voor iedereen.

Inschrijving voor het sportevenement staat dan ook open voor iedereen die donatie, transplantatie en sport een warm hart toedraagt: jong, oud, beginner, gevorderde. De inschrijving is gestart via de website van het evenement.

sterren Gepubliceerd: woensdag 02-06-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier