Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

IJzerinfuus verbetert nierfunctie hartpatiŽnten

Door Merel Dercksen 

Uit een subanalyse van een studie naar de werking van een ijzerpreparaat bij patiŽnten met chronisch hartfalen en een ijzertekort, blijkt dat het onderzochte middel de nierfunctie bij deze patiŽnten licht kan verbeteren.

Prof.dr. Piotr Ponikowski, cardioloog in Wroclaw, maakte dat bekend tijdens een recente bijeenkomst van de Heart Failure Association in Berlijn. Het onderzoek was gedaan naar Ferinject, dat de werkzame stof ijzer(III)carboxymaltose bevat. Het wordt intraveneus toegediend.

PatiŽnten met hartfalen krijgen vaak ook nierproblemen. Huidige therapieŽn bij hartfalen hebben weinig tot geen gunstig effect op de achteruitgang van de nieren. In dit onderzoek kreeg twee derde van de in totaal 459 patiŽnten wekelijks een infuus met Ferinject toegediend, tot hun ijzertekort was weggewerkt. Daarna kregen ze nog eenmaal per maand een onderhoudsdosis. Het ging om patiŽnten met en zonder bloedarmoede. De overige patiŽnten kregen een placebo ingespoten.

Aan het eind van de studie, na 24 weken, bleken de patiŽnten die het ijzerpreparaat kregen gemiddeld een iets betere nierfunctie te hebben dan aan het begin, terwijl die bij de controlepatiŽnten juist iets was afgenomen. Het ging om zeer kleine verschillen, een gewijzigde filtratiesnelheid van enkele milliliters per minuut, maar volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten wel significant.

sterren Gepubliceerd: woensdag 02-06-2010
Bron: PR Newswire | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier