Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Waarom een Nationaal Kwaliteitsinstituut Gezondheidszorg?

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Wat een demissionair kabinet wel of niet mag beslissen, ligt nergens vast. Zodra een kabinet is gevallen wordt er wat rondonderhandeld, er wordt wat in achterkamertjes gesproken en er komt een lijst tevoorschijn met afspraken over wat niet meer zal worden behandeld. De lijst met zogenaamde controversiŽle onderwerpen.

Kennelijk is de invoering van een Nationaal Kwaliteitsinstituut Gezondheidszorg niet controversieel en kan daar, vlak voor het reces, gewoon voor worden besloten. Terwijl er over een dergelijk instituut toch heel wat te redetwisten valt zou je zo denken. En echt niet alleen omdat er dan nůg een kostbaar ambtelijk apparaat bijkomt in tijden van bezuiniging. Dit ideetje van Klink moet namelijk, en ik citeer hier het persbericht waarin de Ministerraad het besluit tot oprichting aankondigt, 'uitkomsten over de zorg openbaar maken, zoals de sterftecijfers van ziekenhuizen of het percentage infecties na operaties.'

De minister suggereert hiermee dat het openbaarmaken van dergelijke, uiterst lastig te interpreteren getallen, de transparantie van de markt bevordert en het de patiŽnt makkelijk maakt te kiezen voor de beste zorgverstrekker. Maar wat is de praktijk?

De praktijk is bijvoorbeeld dat de beste instituten best eens de hoogste sterftecijfers zouden kunnen hebben. Waarom? Omdat de lastigste gevallen juist daar naar toe gaan. Als het openbaarmaken van sterftecijfers tot gevolg heeft dat er minder mensen voor die instellingen kiezen, raken ze in de rode cijfers en stoppen ermee. De vrije markt, net wat u zegt. En zo neemt dan de kwaliteit van de zorg in Nederland weer verder af.

Aangezien er op dit moment ruimschoots voldoende instituten bestaan die zich al met deze materie bezig houden, zou de Kamer de minister moeten uitdagen eerst eens met een goed verhaal te komen over de werking van transparantie in de 'zorgmarkt' en het nut van een dergelijk instituut. Klink zou daarvoor met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, het College voor Zorgverzekeringen, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Regieraad kunnen overleggen. Dat zijn namelijk de instituten die dergelijke informatie allang kunnen leveren, maar, terecht, aarzelen over grootschalige bekendmaking.

Maar hoe dan ook, het ongetwijfeld miljoenen kostende instituut, gaat in een tijd van bezuinigingen weer banen scheppen voor ambtenaren die wegbezuinigd zouden moeten worden. En Klink kan directeur worden als het CDA na de verkiezingen buiten de boot valt. Een duidelijke win-win situatie. Behalve dan voor de burger en de patiŽnt.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 28-05-2010 | Reacties (2)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Redactie, Utrecht
  31-05-2010 15:57

  Wij zien geen goede reden waarom weer een nieuwe geldverslindende instantie zou moeten worden opgetuigd als alle informatie al voorhanden is. Het zou niet nodig moeten zijn dat er nog meer ambtenaren komen, alleen maar om cijfers te interpreteren. Waarbij Łberhaupt nog de vraag is of dat mogelijk is. Dat zou eerst onderzocht moeten worden. En niet door een kostbaar nieuw instituut maar door de bestaande instanties.
  Dat staat los van het feit dat de patiŽnt absoluut beter moet worden geÔnformeerd. Iets dat je beter niet aan de zorgverzekeraars kunt overlaten gezien hun agenda.

 • JL, Nijmegen
  31-05-2010 15:50

  "De praktijk is bijvoorbeeld dat de beste instituten best eens de hoogste sterftecijfers zouden kunnen hebben. Waarom? Omdat de lastigste gevallen juist daar naar toe gaan."

  "Inspectie voor de Gezondheidszorg, het College voor Zorgverzekeringen, de Nederlandse Zorgautoriteit en de Regieraad .... Dat zijn namelijk de instituten die dergelijke informatie allang kunnen leveren"

  Er worden al vele cijfers (prestatie-indicatoren, etc) door deze instituten bekend gemaakt en meestal zonder interpretatie, juist daarom is het belangrijk dat er een organisatie, gespecialiseerd in kwaliteit ipv geldzaken, is die de cijfers verzameld en met een goede interpretatie naar buiten brengt, zodat de patiŽnt er iets aan heeft.

  Nu lijkt het vaak dat bijv. de Zorgverzekeraars mn voor lage kosten gaan ipv kwaliteit en juist wel het percentage infecties, ongeacht (soort) ziekenhuis, belangrijk vinden.
Fresenius neemt Diapriva Amsterdam/Buitenveldert over

Diapriva en Fresenius Medical Care (FMC) hebben op 2 juni 2020 de definitieve overeenkomst getekend waarbij dialysecentrum Diapriva in handen is gekomen van Fresenius Medical Care.

'Voor Fresenius Medical Care is deze overname een duidelijke strategische keuze', zegt Ellen Gijsbers, vicepresident Noord-centraal Europa. 'Ons doel is om optimale, kosteneffectieve en hoogwaardige zorg te leveren waarin de patiënt centraal staat. Door onze internationale ervaring te benutten en samen te werken met andere spelers binnen de Nederlandse nefrologie, willen we de zorg verder ontwikkelen en verbeteren.'

FMC is wereldwijd heel groot in dialyse, met meer dan vierduizend klinieken, maar is in Nederland vooral bekend van apparatuur en minder als eigenaar van dialysecentra. Diapriva is het tweede Nederlandse dialysecentrum dat eigendom wordt van FMC. Het eerste was in 2014 Dialysecentrum Beverwijk, waarvoor FMC een samenwerkingsverband met het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk aanging.

Diapriva is sinds 2008 een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) voor chronische hemodialyse. In samenwerking met het VU medisch centrum (VUmc) verzorgt Diapriva zeven dagen en zes nachten per week dialysebehandelingen. Diapriva startte jaren geleden met een nachtdialyseprogramma waarbij de patiënten in eigen slaapkamers 's nachts gedialyseerd worden. Het centrum voert op dit moment hemodialyse uit voor meer dan 100 patiënten.

Lees meer »

Schiet mij maar lek »

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'TjaÖ je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier