Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Betalen voor organen zou uitgeprobeerd moeten worden'

Door Merel Dercksen 

Donoren nemen geen grotere risico's voor meer geld

Volgens Amerikaanse onderzoekers kan een gereguleerde markt voor nieren van levende donoren het aantal voor transplantatie beschikbare nieren verhogen. En uit onderzoek dat zij hebben gedaan naar de motivatie die mensen zeggen te hebben om wel of niet te doneren, blijkt dat het risico op uitbuiting niet erg groot is. Daarom zou zo'n gereguleerde vergoeding voor levende nierdonoren uitgeprobeerd moeten worden, vinden ze.

Er zijn veel argumenten voor gereguleerde betalingen voor levende nierdonatie, en veel argumenten tegen. En niemand weet wat het werkelijke effect zou zijn als dit ingevoerd zou worden. Een voordeel zou kunnen zijn dat meer mensen een nier afstaan, wat de wachtlijsten verkort en de levens van nierpatiënten verbetert. Maar er is ook het risico op ethisch onaanvaardbare situaties.

Wetenschappers uit Philadelphia hebben geprobeerd te onderzoeken wat mogelijke redenen zijn om een nier af te staan, en betrokken daarbij ook betaling. Ze deden dit door 550 mensen een vragenlijst voor te leggen, bestaand uit twaalf verschillende scenario's. Die varieerden in de hoeveelheid geld die de donor zou krijgen, het risico dat die zou lopen later zelf een nierziekte te krijgen, en in wie de ontvanger van de nier zou zijn. De deelnemers moesten, per scenario, aangeven of ze bereid zouden zijn een nier af te staan als die situatie zich voordeed.

De onderzoekers benaderden hun deelnemers in de bus en in de trein. Uiteindelijk vulden 409 mensen de lijst helemaal in, en van hen waren er 342 medisch geschikt om te doneren. De onderzoekers keken niet alleen of de hoeveelheid geld die een donor binnen een gereguleerde markt ontvangt iets uitmaakt voor de bereidheid een nier af te staan, maar ook of de verhouding van die vergoeding tot het inkomen van de potentiële donor van belang is. En of deze mensen ook bereid zouden zijn tot altruïstische donatie, zonder betaald te worden.

De onderzoekers concluderen dat de bereidheid van mensen om een nier af te staan sterk toeneemt als het risico dat ze zelf iets krijgen aan de overgebleven nier, kleiner wordt. Ook een hoger geldbedrag als vergoeding en een familielid als ontvanger zorgen ervoor dat mensen eerder een nier afstaan. Het blijkt alleen niet zo, dat als de vergoeding maar groot genoeg is, mensen grotere risico's voor lief nemen. Dat is een van de zaken, waar tegenstanders van betaalde donatie bang voor zijn. Ook tussen betaling en inkomen vonden de onderzoekers geen verband. En mensen die voor niets een nier wilden afstaan, wilden dat nog steeds wel doen als er ook de mogelijkheid was dat ze er wel voor betaald werden.

Uit dit onderzoek blijkt, dat gereguleerde betaling van levende nierdonoren er niet toe leidt, dat mensen in geldnood onnodige risico's gaan nemen. Maar het is natuurlijk wel allemaal theoretisch, en volgens de onderzoekers is het maar de vraag of mensen in de praktijk net zo zouden reageren als ze nu geantwoord hebben. Het is daarom tijd voor een test met gereguleerde vergoedingen in de echte wereld, vinden ze.

sterren Gepubliceerd: donderdag 03-06-2010
Bron: Annals of Internal Medicine | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

 • Heleen van Nierop, monster
  04-06-2010 10:46

  nooit aan beginnen
  handel is handel
  en de markt heeft geen moraal
  Heleen van Nierop, monster
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier