Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Cholesterolverlagers slecht voor nieren, lever en ogen

Door Merel Dercksen 

Mensen die cholesterolverlagende medicijnen slikken lopen en verhoogd risico op acuut nierfalen, een slechte leverfunctie en staar, stellen Britse onderzoekers. Maar dat is geen reden om de medicijnen niet meer te gebruiken, omdat er veel hartaanvallen mee voorkomen worden.

Van statines, een veelgebruikte categorie cholesterolverlangende medicijnen, is bekend dat ze als bijwerking spierproblemen kunnen geven. Uit nieuw Brits onderzoek onder meer dan twee miljoen mensen blijkt dat het risico op acuut nierfalen, leverproblemen en staar ook verhoogd is. De onderzoekers vonden ook, dat deze bijwerkingen dosisafhankelijk zijn.

Klinisch epidemioloog dr. Julia Hippisley-Cox en collega’s van de universiteit van Nottingham controleerden de deelnemers, onder wie 226.000 mensen die een statine slikte, zes jaar lang op een heel scala aan ziektes. Ze vonden geen verband tussen de medicijnen en kanker, dementie of botbreuken. Wel bleek dat naarmate de dosis statines die iemand slikte hoger was, het risico op nierfalen toenam.

Maar dit nadeel weegt volgens de onderzoekers niet op tegen de voordelen die ze vonden: als 10.000 hoog-risico vrouwen statines gaan slikken, krijgen er 23 meer dan normaal acuut nierfalen. Maar het aantal gevallen van hartziekten daalt met 271. Bij mannen vonden ze vergelijkbare getallen, alleen hebben die vaker last van spierproblemen. Het risico voor de ernstige bijwerkingen is het grootst in het eerste jaar dat patiënten statines slikken.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 01-06-2010
Bron: British Medical Journal | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier