Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bekendste tomatenketchup wordt minder zout

Door Merel Dercksen 

Foto: Rubinstein (Flickr)

Michael Bloomberg

Voor het eerst in 40 jaar gaat Heinz de receptuur van zijn ketchup veranderen. De saus bevat vanaf deze zomer 15 procent minder zout. Heinz is een van de 16 grote voedselproducenten in de Verenigde Staten die meewerken aan een poging de zoutinname van Amerikanen met 20 procent te verlagen.

Het project waaraan de fabrikant zijn medewerking verleent is een publiek-private samenwerking, op initiatief van Michael Bloomberg, burgemeester van New York. Vóór Heinz heeft hij al andere grote bedrijven als Kraft Foods en Starbucks meegekregen met zijn National Salt Reduction Initiative. Ook Mars wil, bij monde van directeur Mark Broadhurst, het zoutgehalte in zijn gekruide rijstproducten in de komende vijf jaar met 25 procent omlaag brengen.

Als de zoutverlaging in de VS lukt, is het volgens Broadhurst overal ter wereld mogelijk. Lanette Kovachi, die als diëtist werkzaam is voor de broodjesketen Subway, zegt dat haar organisatie het zoutgehalte in de producten in Europa al met 30 procent heeft verlaagd, en dat ze het nu ook in de VS gaan proberen.

Op internet wordt heftig geprotesteerd door mensen die hun vertrouwde tomatenketchup niet kwijt willen. En tegen de overheidsbemoeienis, omdat iedereen zelf zou moeten kunnen weten hoeveel zout hij eet. Volgens Heinz hoeven de klanten zich geen zorgen te maken. Hoewel de kruiden in het geheime recept 'opnieuw in balans gebracht zullen worden', voldoet de nieuwe ketchup aan de verwachtingen van de consument, stelt het bedrijf.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 22-05-2010
Bron: Philadelphia Inquirer | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier