Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Bekendste tomatenketchup wordt minder zout

Door Merel Dercksen 

Foto: Rubinstein (Flickr)

Michael Bloomberg

Voor het eerst in 40 jaar gaat Heinz de receptuur van zijn ketchup veranderen. De saus bevat vanaf deze zomer 15 procent minder zout. Heinz is een van de 16 grote voedselproducenten in de Verenigde Staten die meewerken aan een poging de zoutinname van Amerikanen met 20 procent te verlagen.

Het project waaraan de fabrikant zijn medewerking verleent is een publiek-private samenwerking, op initiatief van Michael Bloomberg, burgemeester van New York. Vóór Heinz heeft hij al andere grote bedrijven als Kraft Foods en Starbucks meegekregen met zijn National Salt Reduction Initiative. Ook Mars wil, bij monde van directeur Mark Broadhurst, het zoutgehalte in zijn gekruide rijstproducten in de komende vijf jaar met 25 procent omlaag brengen.

Als de zoutverlaging in de VS lukt, is het volgens Broadhurst overal ter wereld mogelijk. Lanette Kovachi, die als diëtist werkzaam is voor de broodjesketen Subway, zegt dat haar organisatie het zoutgehalte in de producten in Europa al met 30 procent heeft verlaagd, en dat ze het nu ook in de VS gaan proberen.

Op internet wordt heftig geprotesteerd door mensen die hun vertrouwde tomatenketchup niet kwijt willen. En tegen de overheidsbemoeienis, omdat iedereen zelf zou moeten kunnen weten hoeveel zout hij eet. Volgens Heinz hoeven de klanten zich geen zorgen te maken. Hoewel de kruiden in het geheime recept 'opnieuw in balans gebracht zullen worden', voldoet de nieuwe ketchup aan de verwachtingen van de consument, stelt het bedrijf.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 22-05-2010
Bron: Philadelphia Inquirer | Nog geen reacties
'Voor operatie nier koelen heeft geen zin'

Bij een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd, is het goed gebruik om die nier vooraf een aantal minuten te koelen, om weefselschade tegen te gaan. Uit Canadees onderzoek, gepresenteerd tijdens AUA Annual Meeting 2019, blijkt nu echter dat koelen geen effect heeft op het resultaat van de operatie.

Een operatie waarbij een gedeelte van een nier wordt verwijderd heet een partiële nefrectomie. Deze operatie wordt toegepast om nierkanker te behandelen, als de tumoren tenminste op een geschikte plaats zitten om de operatie uit te voeren. Tot nu toe is het goed gebruik om de nier voorafgaand aan de operatie te koelen, om de stofwisseling in de nier te vertragen, en daarmee weefselschade in de nier tegen te gaan. Van andere operaties is bekend dat koelen een positief effect heeft, dus de gedachte dat het nuttig is om voor een partiële nefrectomie ook te doen, is niet zo gek, hoewel het nog nooit experimenteel is onderzocht. Het koelen gebeurt door voorafgaand aan de operatie, na het afsluiten van de bloedtoevoer, een laag van 2 cm ijs rond de nier aan te brengen, en die na 10 minuten weer te verwijderen.

Het Canadese onderzoek had tot doel om uit te zoeken of het koelen voor een partiële nefrectomie nuttig was. De opzet was om zo dicht mogelijk bij een dubbelblind onderzoek te blijven als mogelijk, waarbij de uitvoerende artsen pas op het laatste moment te horen kregen of de nier was gekoeld of niet.

Lees meer »

Kans op nierfalen na operatie nierkanker verdubbeld »

Mensen met nierkanker bij wie beide nieren verwijderd worden, zijn als gevolg daarvan vanzelfsprekend nierpatiënt. Maar ook als maar een van de nieren geheel of zelfs gedeeltelijk uitgenomen wordt, is er een risico op nierfalen. Australische wetenschappers hebben uitgezocht hoe dit in de praktijk uitpakt. Het risico is klein maar aanwezig, en het maakt uit of de zieke nier helemaal verwijderd wordt, of dat een schoon deel kan blijven zitten.

Lees meer »

Oefennier uit 3D-printer maakt chirurg beter »

Tegenwoordig worden steeds meer operaties uitgevoerd met behulp van robotarmen, die door de chirurg bediend worden. Om het manipuleren van deze robotarmen tijdens een bepaalde operatie goed onder de knie te krijgen, moeten chirurgen voldoende trainen. Het trainen gebeurt in een trainingsomgeving, die een model van het te opereren orgaan bevat. Een Amerikaans model van een nier om een robot-ondersteunde gedeeltelijke nefrectomie uit te voeren, blijkt goed te voldoen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier