Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donatiewet Arabische Emiraten in lijn met Sharia

Door Merel Dercksen 

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een wet op orgaantransplantatie aangenomen, die strookt met de Sharia, de islamitische wetgeving. Voortaan is donatie na de dood ook toegestaan. Artsen hopen dat hierdoor het orgaantekort afneemt.

De federale Gezondheidsraad heeft de wet, die is opgesteld door de Nationale Orgaantransplantatie Commissie, kort geleden aangenomen. De commissie heeft goed gekeken naar de wetgeving in andere landen en alle zogenaamde best practices overgenomen. Daarnaast voldoet de wet aan islamitische eisen. In de commissie hadden behalve medici en juristen dan ook Sharia-experts zitting.

Nu de wet is aangenomen, is het mogelijk na de dood meerdere organen te doneren, waaronder de nieren, lever, hart en longen. Een ander deel van de wet gaat over samenwerking tussen de golfstaten en andere landen in de regio. Uitwisseling van organen wordt bijvoorbeeld mogelijk. De volgende stap zal uitgebreidere training van artsen en verpleegkundigen zijn, en voorlichting van de bevolking over donatie en postmortale transplantatie.

sterren Gepubliceerd: zondag 23-05-2010
Bron: Emirates Business 24/7 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier