Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donatiewet Arabische Emiraten in lijn met Sharia

Door Merel Dercksen 

De Verenigde Arabische Emiraten hebben een wet op orgaantransplantatie aangenomen, die strookt met de Sharia, de islamitische wetgeving. Voortaan is donatie na de dood ook toegestaan. Artsen hopen dat hierdoor het orgaantekort afneemt.

De federale Gezondheidsraad heeft de wet, die is opgesteld door de Nationale Orgaantransplantatie Commissie, kort geleden aangenomen. De commissie heeft goed gekeken naar de wetgeving in andere landen en alle zogenaamde best practices overgenomen. Daarnaast voldoet de wet aan islamitische eisen. In de commissie hadden behalve medici en juristen dan ook Sharia-experts zitting.

Nu de wet is aangenomen, is het mogelijk na de dood meerdere organen te doneren, waaronder de nieren, lever, hart en longen. Een ander deel van de wet gaat over samenwerking tussen de golfstaten en andere landen in de regio. Uitwisseling van organen wordt bijvoorbeeld mogelijk. De volgende stap zal uitgebreidere training van artsen en verpleegkundigen zijn, en voorlichting van de bevolking over donatie en postmortale transplantatie.

sterren Gepubliceerd: zondag 23-05-2010
Bron: Emirates Business 24/7 | Nog geen reacties
Jef Schaap overleden

Jef Schaap, oprichter van stiching Burung Manyar en steun en toeverlaat van nierpatiënten in Indonesië, is overleden aan covid-19. Dat laat het bestuur van de stichting, namens de familie van Jef, weten. Jef was 77 jaar oud. 

Het is op een maand na twintig jaar geleden dat Jef Schaap 'zijn' stichting oprichtte, nadat hij op persoonlijke titel benaderd was om een Indonesische patiënt te helpen die getransplanteerd was, maar de benodigde medicatie niet kon betalen. Hij vertelde daarover eerder aan NierNieuws: 'toen realiseerde ik me, dat dit niet vrijblijvend kon zijn. Een hulpprogramma vraagt om werk op lange termijn en niet om een kortstondige oplossing onder het motto wat niet lukt is jammer. Eind 2000 hebben we met een paar mensen de stichting opgericht, om het werk en de verantwoordelijkheid te delen.'

Lees meer »

Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht »

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier