Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

NierpatiŽnten hebben vaak onopgemerkte hersenbloedinkjes

Door Merel Dercksen 

NierpatiŽnten lopen een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen, zoals herseninfarcten. Maar al voordat die optreden, hebben ze vaak kleine bloedinkjes in de hersenen, die ongemerkt voorbij gaan. Hoe slechter de nierfunctie, hoe vaker dat voorkomt.

Herseninfarctjes die zo klein zijn dat ze geen klachten geven, zijn vaak een voorbode van ernstiger vaatproblemen. Uit Japans onderzoek bleek eerder dit jaar, dat diabetici met deze mini-infarctjes, een verhoogd risico op nierproblemen lopen. Dat verband zou verklaard kunnen worden doordat het zowel in de hersenen als in de nieren om kleine bloedvaten gaat, die niet goed meer functioneren. Andere Japanse onderzoekers hebben nu gekeken naar mini-hersenbloedinkjes bij mensen die wel nierproblemen hebben.

In hun onderzoek namen ze 162 nierpatiŽnten op, met verschillende stadia van nierfunctieverlies, maar die niet dialyseerden. Ter controle onderzochten ze ook 24 gezonde mensen. Bij al deze deelnemers maakten ze een speciale MRI-scan van de hersenen, waarop eventuele kleine bloedinkjes goed te zien zijn.

Bij een kwart van de nierpatiŽnten zagen de onderzoekers dat ze microhersenbloedinkjes hadden gehad. Onder de controlepersonen was er niet een, bij wie dat was voorgevallen. Oudere patiŽnten, degenen met een hoge bloeddruk en de mannen hadden vaker kleine infarctjes gehad. De onderzoekers vonden geen verhoogd risico op bloedinkjes bij patiŽnten die niet alleen nierproblemen, maar ook diabetes hadden.

Maar vooral een slechtere nierfunctie verhoogde het risico op onmerkbare hersenbloedinkjes duidelijk.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-05-2010
Bron: Nephrology Dialysis Transplantation | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier