Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Sirolimus vertraagt achteruitgang bij cystenieren'

Door Merel Dercksen 

Volgens wetenschappers uit Bergamo, ItaliŽ, kan het afweeronderdrukkende medicijn sirolimus de achteruitgang van de nieren van mensen met cystenieren vertragen. Anderen waarschuwen voor de ernstige bijwerkingen die het kan hebben.

Autosomaal dominante polycystische nieren is de meestvoorkomende erfelijke nierziekte. Hierbij groeien er cysten in de nieren, waardoor op den duur het gezonde nierweefsel in de verdrukking komt. Vaak leidt de ziekte op latere leeftijd tot nierfalen. Wereldwijd lijden er meer dan tien miljoen mensen aan.

Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde signalen tussen de cellen bijdragen aan de groei van cysten in de nieren bij patiŽnten met deze aandoening. Die signalen maken deel uit van wat bekend staat als de mammalian target of rapamycin (mTOR)-route, die deling en groei van cellen controleert. Er zijn medicijnen, mTOR-remmers als everolimus en sirolimus, die dit mechanisme blokkeren. Ze worden ingezet om afstoting te voorkomen na transplantatie, maar bijvoorbeeld ook bij nierkanker.

Italiaanse wetenschappers vroegen zich af of sirolimus ook kan helpen de achteruitgang van de nieren bij patiŽnten met cystenieren te vertragen, omdat daarbij hetzelfde mechanisme betrokken lijkt. Ze gaven 21 patiŽnten met de ziekte zes maanden lang sirolimus, en vergeleken de mate waarin de cysten groeiden en de nierfunctie achteruitging, met een half jaar gangbare therapie. Aan het begin van de studie had geen van de patiŽnten een ernstig verminderde nierfunctie.

Van de oorspronkelijke deelnemers maakten er vijftien het onderzoek af. In de periode dat zij de normale therapie kregen, bleef de hoeveelheid gezond nierweefsel stabiel en groeiden de cysten. Tijdens de sirolimusbehandeling was het andersom: de cysten bleven even groot en het normale nierweefsel nam iets in volume toe. De filtratiecapaciteit van de nieren werd bij deze patiŽnten niet beter door sirolimus.

Geen van de vijftien patiŽnten die het onderzoek afmaakten kreeg ernstige bijwerkingen van het medicijn. Wel ontstonden bij tien van hen ontstekingen in de mond, die succesvol behandeld werden. Onderzoeksleider dr. Giuseppe Remuzzi ziet in deze resultaten voldoende reden om verder te onderzoeken of sirolimus een werkzame therapie voor de lange termijn bij cystenieren kan worden.

Dr. Robert Schrier, van de University of Colorado in Denver heeft zo zijn bedenkingen. Hoewel deze eerste resultaten hoopgevend zijn, wijst hij erop dat al na zes maanden behandeling met sirolimus bijwerkingen als een licht verstoorde leverfunctie, verhoogd cholesterol, een verminderd aantal rode bloedcellen en een groter eiwitverlies met de urine optreden. Bij een levenslange behandeling van cystenieren met sirolimus zouden de voordelen hier mogelijk niet tegen opwegen.

sterren Gepubliceerd: maandag 17-05-2010
Bron: Journal of the American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Kinderen met cystenieren hebben vaak hoge bloeddruk

Hoge bloeddruk blijkt vaak voor te komen bij kinderen met cystenieren, zowel overdag als 's nachts. Ook bij kinderen die verder geen klachten hebben. Wel lijkt er een verband tussen hoe snel de cysten zich op de kinderleeftijd ontwikkelen en het risico op te hoge bloeddruk.

Cystenieren, specifiek ADPKD, is de meest voorkomende erfelijke nierziekte. Meestal geeft deze aandoening pas klachten als patiënten volwassen zijn. Maar soms treden er op kinder- of tienerleeftijd al symptomen op, zoals een hoge bloeddruk. Hoe vaak dat voorkomt is nog maar beperkt vastgelegd, omdat veel ouders die de aandoening zelf hebben, hun kinderen niet laten testen zolang die geen klachten hebben. De kinderen hoeven dan ook niet op te groeien in de wetenschap dat ze een ziekte hebben waar op dat moment niets aan te doen is.

Andere ouders laten hun kinderen juist wel testen, zodat ze er op tijd bij kunnen zijn als het kind klachten begint te krijgen. Van deze kinderen zijn dan vaak ook wel bloeddrukgegevens bekend. Een internationaal team onderzoekers heeft in 22 voornamelijk Europese behandelcentra gegevens verzameld van kinderen bij wie bevestigd was dat ze ADPKD hadden.

Lees meer »

Onderzoeksdeelnemers met cystenieren vooraf indelen voor meer effect »

Amerikaanse onderzoekers hebben een methode ontwikkeld om patiënten met erfelijke cystenieren in te delen naar ernst, op basis van beeldvormend onderzoek. Ze hebben deze methode getest op een groep patiënten uit een ander onderzoek. De indeling blijkt het mogelijk te maken die patiënten te selecteren bij wie de aandoening het snelst verergert, en bij wie daardoor ook het grootste effect van de onderzochte ingreep te zien is.

Lees meer »

Grotere kans op trombose bij verwijderen cystenieren tijdens transplantatie »

Met het oog op afstoting kan het geen kwaad in dezelfde operatie cystenieren te verwijderen en een donornier te plaatsen, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Wel is er een hoger risico op trombose in de niervaten. Bij patiënten met polycysteuze nierziekte (Polycystic Kidney Disease - PCKD of ook wel PKD) ontstaan cysten (vochtblazen) in de nieren, die daardoor steeds slechter gaan functioneren. De ziekte is erfelijk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier