Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Geef nabestaanden donoren belastingvoordeel'

Door Merel Dercksen 

Als je wilt voorkomen dat nabestaanden donatie van organen tegenhouden terwijl de overledene wel donor had willen zijn, kun je ze een belastingvoordeel in het vooruitzicht stellen. Dat is het idee van een Canadese ethicus. Kern van zijn verhaal is dat er veel meer organen gedoneerd zullen worden als de aandacht uit gaat naar familieleden van donoren.

Veel potentiële donoren staan uiteindelijk hun organen niet af na hun overlijden, omdat hun nabestaanden dit tegenhouden. In veel landen kunnen de familieleden donatie blokkeren, zelfs als de overledene had aangegeven wel donor te willen zijn. In Canada gaat naar schatting de helft van de organen van overleden donoren hierdoor verloren.

Er wordt op meerdere manieren geprobeerd om deze familieveto's te verminderen. Een voorbeeld is de inzet van speciale donatiefunctionarissen, die het gesprek met de familie aangaan. Tijdens het Congress of the Humanities and Social Sciences in Montréal opperde Jurgen De Wispelaere, filosoof en ethicus werkzaam aan de universiteit van Montréal, een andere oplossing. Hij stelt voor nabestaanden van een donor belastingvoordeel te geven. dat zou een 'officiële erkenning zijn van hun handelen in het algemeen belang'.

'Ik weet dat het controversieel is, maar dit heeft niets te maken met het creëren van een markt. Er worden geen organen verkocht.' De Wispelaere heeft zijn ideeën uitgewerkt in samenwerking met juriste Lindsay Stirton van de universiteit van Manchester. Behalve dat nabestaanden die de donatiewens van de overledene niet tegenhouden belastingvoordeel zouden moeten krijgen , moet de donatievraag niet op het moment van overlijden gesteld worden, omdat dat te emotioneel is voor de familieleden. Er zou al eerder over gesproken moeten worden.

Ook adviseert De Wispelaere dat mensen die zich als donor hebben laten registreren een ander als 'advocaat' aanwijzen, zodat die hun wens tot doneren kan verdedigen op het moment dat de donor zelf dat niet meer kan en zijn nabestaanden de donatie dreigen tegen te houden.

Behalve dat met deze ingrepen het aantal daadwerkelijk gedoneerde organen zal stijgen, is er ook nog een kans dat degenen die gevraagd wordt 'advocaat' te zijn, er zelf ook toe besluiten zich als donor te laten registreren, verwacht De Wispelaere.

Systemen die uitgaan van automatisch donorschap houden geen rekening met de emoties van de nabestaanden, stelt hij. 'Het belangrijkste is, de focus te verschuiven naar de familie.'

Het idee van belastingvoordeel is nog niet helemaal uitgewerkt. Mogelijk moet de wet ervoor aangepast worden. Het is in Canada al wel toegestaan een vergoeding in de begrafeniskosten van donoren te geven, maar, zegt De Wispelaere, 'die optie gaat nog steeds uit van de donor en niet van de familie.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 15-06-2010
Bron: The Globe and Mail | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier