Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ernstig tekort aan kennis nierziekten in Marokko

Door Merel Dercksen 

Hoewel Marokko aardig wat nefrologen kent en de overheid geld steekt in de behandeling van nierziekten, blijkt de verdeling over het land erg ongelijk. De kennis van nierziekten onder algemeen artsen is onvoldoende, nefrologen zijn slecht bereikbaar en van preventie is bijna geen sprake. Met late verwijzingen en onnodige sterfte tot gevolg. Dat concluderen de opstellers van een enquÍte onder artsen.

Nefrologen zitten alleen in Casablanca
Marokko telt op dit moment 9.000 dialysepatiŽnten. Het aantal mensen met een verminderde nierfunctie loopt waarschijnlijk tegen het miljoen, en groeit ook hier als gevolg van toegenomen veroudering, diabetes en hart- en vaatziekten. Uit onderzoek onder artsen blijkt dat 98,33 procent van de Marokkaanse nefrologen gevestigd is in Casablanca. En er is weinig tot geen contact tussen nefrologen en verwijzend artsen. Dat betekent dat op landelijk niveau, nierziekten nog altijd een reŽel probleem voor de volksgezondheid vormen.

Opsporing nierziekten wel verbeterd
De laatste jaren worden nierziekten steeds eerder opgespoord, omdat artsen er alerter op zijn. Dat is vooral het geval bij diabetes en hoge bloeddruk. Toch is er op dit gebied nog veel te winnen: Zo weet 40 procent bijvoorbeeld niet wat de exacte criteria zijn om een patiŽnt met een verminderde nierfunctie naar een nefroloog door te verwijzen. Ook onder specialisten sluit minder dan de helft een mogelijke nierziekte uit, wanneer een patiŽnt bijvoorbeeld bloedarmoede heeft.

Maar preventie blijft sterk achter
De opstellers van de enquÍte verbazen zich erover dat Marokko de laatste jaren enorme bedragen heeft geÔnvesteerd in dialysecentra, maar dat er bijna geen geld naar preventie van nierziekten is gegaan. Een betere vroegtijdige opsporing zou ervoor kunnen zorgen dat minder mensen hun nierfunctie volledig verliezen of cardiovasculaire complicaties oplopen. En patiŽnten die moeten gaan dialyseren zouden daar dan beter op voorbereid kunnen worden, met minder sterfte tot gevolg.

Preventie is dus in meerdere opzichten belangrijk, volgens de auteurs van het onderzoek. En doordat hiermee veel complicaties voorkomen kunnen worden, vraagt het ook geen grote financiŽle investeringen. Maar preventie is pas nuttig als de vroege tekenen van een nieraandoening beter herkend worden.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 01-05-2010
Bron: Le Matin | Nog geen reacties
Oproep: Doneer 1 minuut

Op dinsdag 14 januari doen nier-, lever-, en hartpatiënten uit heel Nederland, die op de wachtlijst staan voor een nieuw orgaan, een persoonlijke oproep: Laat je dierbaren weten of je donor wilt zijn. Dit onder de tag 'Doneer 1 minuut'.

50% van de Nederlanders bespreekt zijn donorwensen niet met naasten, wat kan leiden tot twijfel bij nabestaanden of een keuze voor donatie daadwerkelijk bewust was. Bijna driekwart van de nabestaanden weigert bij twijfel dan ook in te stemmen met donatie.

Een van de gezichten van de campagne is Bregje uit Zeewolde, zij is erfelijk belast met cystenieren en staat na een geslaagde levertransplantatie nu op de wachtlijst voor een nieuwe nier. Dit heeft grote impact op haar gezin: een dagje shoppen met haar dochter, of kijken bij de hockeywedstrijd van haar zoon lukt niet meer. Ze is inmiddels ook afgekeurd als verpleegkundige in de jeugdzorg. Ze hoopt mensen bewust te maken van wat het is om als jonge vrouw een nieuw orgaan nodig te hebben.

Ook Olaf en Bram uit Sleen spreken zich uit. Olaf is door de erfelijke nierziektes van zoon Bram (11) en dochter Pien (8) inmiddels fulltime mantelzorger. Pien heeft sinds kort een nieuwe nier, terwijl Bram nog op de wachtlijst staat en vier keer per week moet dialyseren.

Lees meer »

Donatie na euthanasie geeft waardevolle betekenis »

Orgaandonatie na euthanasie is een zeer waardevolle procedure voor mensen die na hun overlijden iets willen betekenen voor één of meerdere patiënten die op de wachtlijst staan voor een gezond orgaan. Dat concludeert promovendus, jurist en anesthesioloog (i.o.) Jan Bollen van het Maastricht UMC+. Tussen 2002 (het jaar dat euthanasie wettelijk mogelijk werd) en 2018 ondergingen 81.418 patiënten in Nederland en België euthanasie.

Lees meer »

Verschillen binnen VS in acceptatie donornieren »

In de Verenigde Staten blijken nieren van overleden donoren relatief vaak te worden afgedankt als ze als minder ideaal materiaal voor transplantatie worden gezien, terwijl met deze donornieren patiënten hadden kunnen worden gered. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat er grote variatie is in de hoeveelheid donornieren die transplantatiecentra afkeuren, en dat centra die donornieren minder snel afkeuren, uiteindelijk nierpatiënten sneller transplanteren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier