Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ernstig tekort aan kennis nierziekten in Marokko

Door Merel Dercksen 

Hoewel Marokko aardig wat nefrologen kent en de overheid geld steekt in de behandeling van nierziekten, blijkt de verdeling over het land erg ongelijk. De kennis van nierziekten onder algemeen artsen is onvoldoende, nefrologen zijn slecht bereikbaar en van preventie is bijna geen sprake. Met late verwijzingen en onnodige sterfte tot gevolg. Dat concluderen de opstellers van een enquÍte onder artsen.

Nefrologen zitten alleen in Casablanca
Marokko telt op dit moment 9.000 dialysepatiŽnten. Het aantal mensen met een verminderde nierfunctie loopt waarschijnlijk tegen het miljoen, en groeit ook hier als gevolg van toegenomen veroudering, diabetes en hart- en vaatziekten. Uit onderzoek onder artsen blijkt dat 98,33 procent van de Marokkaanse nefrologen gevestigd is in Casablanca. En er is weinig tot geen contact tussen nefrologen en verwijzend artsen. Dat betekent dat op landelijk niveau, nierziekten nog altijd een reŽel probleem voor de volksgezondheid vormen.

Opsporing nierziekten wel verbeterd
De laatste jaren worden nierziekten steeds eerder opgespoord, omdat artsen er alerter op zijn. Dat is vooral het geval bij diabetes en hoge bloeddruk. Toch is er op dit gebied nog veel te winnen: Zo weet 40 procent bijvoorbeeld niet wat de exacte criteria zijn om een patiŽnt met een verminderde nierfunctie naar een nefroloog door te verwijzen. Ook onder specialisten sluit minder dan de helft een mogelijke nierziekte uit, wanneer een patiŽnt bijvoorbeeld bloedarmoede heeft.

Maar preventie blijft sterk achter
De opstellers van de enquÍte verbazen zich erover dat Marokko de laatste jaren enorme bedragen heeft geÔnvesteerd in dialysecentra, maar dat er bijna geen geld naar preventie van nierziekten is gegaan. Een betere vroegtijdige opsporing zou ervoor kunnen zorgen dat minder mensen hun nierfunctie volledig verliezen of cardiovasculaire complicaties oplopen. En patiŽnten die moeten gaan dialyseren zouden daar dan beter op voorbereid kunnen worden, met minder sterfte tot gevolg.

Preventie is dus in meerdere opzichten belangrijk, volgens de auteurs van het onderzoek. En doordat hiermee veel complicaties voorkomen kunnen worden, vraagt het ook geen grote financiŽle investeringen. Maar preventie is pas nuttig als de vroege tekenen van een nieraandoening beter herkend worden.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 01-05-2010
Bron: Le Matin | Nog geen reacties
Brieven orgaandonatie worden verzonden

Per vandaag start de grote brievenverzendcampagne voor de nieuwe donorwet. Een kleine zeven miljoen volwassenen zullen in de komende tien maanden ten minste een brief ontvangen met het verzoek hun keuze vast te leggen in het donorregister.

Sinds 1 juli is de nieuwe donorwet van kracht. Destijds minister Van Rijn zag geen reden om de ingangsdatum aan te passen vanwege de covid-19-epidemie. Wat wel aangepast werd, was het verzendschema van de brieven die iedereen die nog niets heeft laten vastleggen, krijgt. In plaats van vanaf 1 juli worden die vanaf vandaag, 1 september, verzonden.

Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden minister van Medisch Zorg Tamara van Ark deze zomer gevraagd of ze het verzendschema gaat aanpassen als er een tweede coronagolf komt. Van Ark is dat niet van plan, schrijft ze in een brief aan de Kamer: 'De reden hiervoor is ten eerste dat de brieven het gevolg zijn van een verplichting uit de nieuwe donorwet, en dat die wet inmiddels (per 1 juli 2020) van kracht is geworden. Ten tweede is het versturen van deze brieven, zoals uw Kamer eerder bericht, een zeer omvangrijk logistiek proces, waaraan uit oogpunt van zorgvuldigheid maanden van voorbereiding is voorafgegaan. Aanpassing zou grote risico’s betekenen voor juist deze zorgvuldigheid en bovendien aanzienlijke meerkosten met zich meebrengen.'

Lees meer »

Helft Nederlanders heeft keuze vastgelegd in donorregister »

Op 2 januari 2020 stond 49 procent van de Nederlandse bevolking van 18 jaar of ouder geregistreerd in het Donorregister. Dat zijn 6,9 miljoen mensen, 556 duizend meer dan op 2 januari 2019. De toename van het aantal toestemmingen met of zonder donatiebeperking is meer dan de jaren daarvoor. Het aantal mensen dat expliciet geen toestemming voor orgaandonatie geeft, nam ook meer toe dan de jaren daarvoor. Dat blijkt uit cijfers van het CBS en het Donorregister.

Lees meer »

Wisselwerking: Levende donatie na covid-19 »

'Kun je nog donor zijn als je corona hebt gehad?' Dat vroeg Carla zich in lichte paniek af. Zij werkt in de thuiszorg en liep als een van de eersten COVID-19 op tijdens de verzorging van een van haar cliënten. Een relatief milde variant, hoewel de koorts door haar lijf gierde. 'Gelukkig was er geen ziekenhuisopname nodig, zoals bij Boris Johnson', zegt ze nu.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier