Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

FDA gaat zout in voedingsmiddelen niet controleren

Door Jeroen van Setten 

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft vandaag ontkend te zijn gestart met onderzoek naar de regulering van het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen.

Het bureau reageert op een verhaal van 20 april in de Washington Post. In dat artikel wordt een deze week uitgebracht rapport van het Institute of Medicine aangehaald, waarin wordt aangedrongen op nationale actie om het natriumgebruik in de Verenigde Staten terug te dringen.

De National Academies of Sciences, waar het Institute of Medicine deel van uitmaakt, adviseert de Amerikaanse regering en de beleidsmakers in de zorg met behulp van rapporten die algemeen worden beschouwd als het laatste woord over medische onderwerpen.

Het rapport stelt dat een hoge inname van natrium leidt tot hoge bloeddruk en het risico van hartaanvallen, beroertes, hartfalen en nierfalen. De kosten voor de samenleving door de hoge zoutconsumptie zouden jaarlijks 73 miljard dollar bedragen. Volgens de Washington Post zou de FDA naar aanleiding van het rapport al actie hebben ondernomen om tot wettelijke regelingen te komen.

Maar de FDA verklaart dat het eerst veel grondiger onderzoek zou moeten doen. Het zou ook moeten overleggen met andere instanties, de volksgezondheids- en de consumentenorganisaties en de voedingsmiddelenindustrie, alvorens te overwegen hoe de regelgeving dan zou moeten worden aangepast.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-04-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier