Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

FDA gaat zout in voedingsmiddelen niet controleren

Door Jeroen van Setten 

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft vandaag ontkend te zijn gestart met onderzoek naar de regulering van het zoutgehalte van bewerkte voedingsmiddelen.

Het bureau reageert op een verhaal van 20 april in de Washington Post. In dat artikel wordt een deze week uitgebracht rapport van het Institute of Medicine aangehaald, waarin wordt aangedrongen op nationale actie om het natriumgebruik in de Verenigde Staten terug te dringen.

De National Academies of Sciences, waar het Institute of Medicine deel van uitmaakt, adviseert de Amerikaanse regering en de beleidsmakers in de zorg met behulp van rapporten die algemeen worden beschouwd als het laatste woord over medische onderwerpen.

Het rapport stelt dat een hoge inname van natrium leidt tot hoge bloeddruk en het risico van hartaanvallen, beroertes, hartfalen en nierfalen. De kosten voor de samenleving door de hoge zoutconsumptie zouden jaarlijks 73 miljard dollar bedragen. Volgens de Washington Post zou de FDA naar aanleiding van het rapport al actie hebben ondernomen om tot wettelijke regelingen te komen.

Maar de FDA verklaart dat het eerst veel grondiger onderzoek zou moeten doen. Het zou ook moeten overleggen met andere instanties, de volksgezondheids- en de consumentenorganisaties en de voedingsmiddelenindustrie, alvorens te overwegen hoe de regelgeving dan zou moeten worden aangepast.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-04-2010 | Nog geen reacties
'Het Coördinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier