Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Minder zout in levensmiddelen moet afgedwongen worden

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Een belangrijk adviesorgaan van de Amerikaanse overheid, het Institute of Medicine, vergelijkbaar met onze Gezondheidsraad, heeft aangedrongen op regelgeving rond het natriumgehalte van kant-en-klare voedingsmiddelen.

Volgens het instituut is zo langzamerhand afdoende gebleken dat zelfregulering niet werkt. Het fenomeen zelfregulering wordt, vooral de laatste tien jaar, ook in Nederland gezien als het wondermiddel in de vrije markt op allerlei gebied. De zelfregulering maakt alle feilen van de vrije markt goed. De leveranciers hebben er volgens de predikers van dit principe alleen maar baat bij te zorgen voor een garantiefonds voor reizen, prima bankstellen die jarenlang meegaan en een goede gezondheid van hun klanten.

Iedereen weet intussen wel dat er teveel zout wordt gegeten. Onnodig te veel zout. We weten ook hoe dat historisch verklaarbaar is. Onze voorouders zijn ooit zeedieren geweest en de natuurlijke rem op de inname van het, indertijd op het land levensreddende, zout heeft zich nog niet aan onze manier van leven aangepast.

We vinden zout eten dus lekker. En een onmatige hoeveelheid zout vinden we vaak nog lekkerder. Bovendien went het eten van natriumrijke producten snel. Je wil het steeds zouter hebben en je vindt het dan nog lekkerder. Zo ontstaat ook een wedren tussen fabrikanten. Ze voegen steeds meer zout toe. En blijf jij achter met je zout, dan loopt de verkoop terug. Eenmaal raden wat je dan als fabrikant bedenkt om je verkopen weer snel en goedkoop op peil te brengen.

Net zoals de overheid fors ingrijpt in het erkend ongezonde rookgedrag, zo moet ingegrepen worden in de overmatige zoutconsumptie. Alleen een wettelijke verplichting kan zorgen voor minder zout in het eten. En wie weet gaan de fabrikanten zich dan weer op de echte smaak van hun producten richten. Dat zou toch mooi meegenomen zijn.

sterren Gepubliceerd: donderdag 22-04-2010 | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • werner, valkenburg lb
    14-05-2010 21:51

    Bleef het alleen maar bij zout, de voedingsmiddelenindustrie laat niks meer met rust, overal moet er in geknoeid worden, neem maar eens producten waar melk of melkbestanddelen aan zijn toegevoegd. Nam pasgeleden rivierkreeftjes mee van bij AH, ik denk dus dat ik "vis" kocht, blijkt dat ook daar melkbestanddelen doorheen gemengd zijn, kon ik ze dus niet gebruiken omdat onze schoondochter een melkallergie heeft. Daar zou de voedsel en warenautoriteit op moeten toezien! Het is steeds vaker dat het niet is wat het lijkt..............zo zout moeten we het helaas eten.
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier