Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Overheid moet zoutreductie minder vrijblijvend aanpakken'

Door Merel Dercksen 

Elke week laat de Universiteit Groningen een medewerker aan het woord over een kwestie die in de publiciteit is. Deze week prof.dr. Gerjan Navis, over het verminderen van de zoutconsumptie als onderdeel van ziektepreventie. Daar zou de overheid veel verder in moeten gaan, vindt ze.

Volgens Navis, hoogleraar experimentele nefrologie, bevat het voedsel in Nederland zoveel zout dat het mensen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt om gezond te eten. 'De gevolgen hiervan zijn subtiel, maar beslist niet goed voor de gezondheid. Iemand die aanleg heeft voor een hoge bloeddruk of hart- of nierproblemen loopt hierdoor aanzienlijke risico's'.

Een akkoord in de voedingsmiddelenindustrie over een gezamenlijke vermindering van het zoutgehalte van geprefabriceerde producten gaat hoogstwaarschijnlijk jaren duren, vreest Navis. Daarom moet de overheid veel actiever optreden. 'Harde targets stellen, zodat we over vijf jaar minstens één gram minder zout per dag binnenkrijgen en nog weer vijf jaar later nog een gram minder,' aldus Navis. 'Targets stellen kan ook voor de CO2-uitstoot, dus waarom niet met het zoutgehalte in ons eten?'

Zorg dat gezond eten met minder zout makkelijk wordt gemaakt. Je kunt wel zeggen dat mensen meer moeten bewegen, maar pas als je het ze makkelijk maakt om dat daadwerkelijk te doen – denk aan meer trapveldjes in de stad of minder liften - heeft het daadwerkelijk effect. Zo werkt het ook met eten, stelt Navis. Want campagnes die mensen aansporen om gezonder te eten missen hun uitwerking. 'Dat zie je net zo goed bij preventieve campagnes tegen roken en alcoholmisbruik. Juist de groep mensen die het meest baat heeft bij een andere levenswijze bereik je het slechtst: mensen met een lage opleiding en weinig geld.'

sterren Gepubliceerd: donderdag 08-04-2010
Bron: Rijksuniversiteit Groningen | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • heleen v nierop, monster
    09-04-2010 13:26

    dit is heel goed. daarnaast is er aandacht nodig voor E-nummers met fosfaten; ongemerkt kun je meer dan 1000mg fosfaat per dag binnenkrijgen. en dan neem je daarvoor geen fosfaatbinders in. de schade daarvan kan hoog en onomkeerbaar zijn. heleen v nierop
'Het Coördinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier