Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Als het aan mij lag, kende iedereen World Kidney Day'

Door Merel Dercksen en Jeroen van Setten 

De afgelopen dagen heeft de huidige directeur van de NierpatiŽnten Vereniging Nederland inzicht gegeven in zijn ideeŽn over hoe de NVN zich naar de buitenwereld op zou moeten stellen. Maar hij benadrukt tijdens onze gesprekken dat zijn mening niet meteen beleid is. Bovendien is de afspraak, dat hij zich vooral met de interne organisatie bezig houdt. En daarover wil hij niet veel kwijt.

In dit slotdeel de vraag: hoe staat het na de zes maanden waarvoor hij is aangesteld? Wat heeft Pieter Kuijpers dan bereikt, wat gaat hij doen en hoe gaat de NVN verder?

'Ik heb afspraken met het bestuur over de resultaten die ik voor ze zal boeken. In die zin ben ik klaar na een half jaar. Maar denkend vanuit de patiŽnt ben je nooit klaar.' 'Het bestuur gaat beginnen met het zoeken naar een definitieve directeur. Op verzoek zal ik zeker mijn professionele kijk geven op het profiel van de persoon die uitgenodigd wordt om hier permanent te blijven. En in open overleg met het bestuur zal gekeken worden of ik nog dingen ga doen na de zes maanden waarvoor ik nu ben aangesteld.'

Als afsluiting van ons eerste gesprek legde NierNieuws de resultaten van een van de peilingen op deze site voor. Daaruit bleek dat 80 procent van de lezers niets gemerkt heeft van wereldnierendag, op 11 maart. En dat terwijl dat een uitgelezen dag is voor alle organisaties die betrokken zijn bij nierpatiŽnten, om nierziekten meer bekendheid te geven bij het grote publiek.

Naar aanleiding daarvan vat Kuijpers zijn ideaal om niet alleen de NVN, maar ook 'de nierpatiŽnt en zijn aandoening' meer in de schijnwerpers te zetten, ten slotte samen in een concreet doel: 'Iedereen die een nieraandoening heeft, en alle gerelateerden daaraan, moeten weten dat er een nationale nierendag is. Als het mij gegeven zou zijn, kende iedereen volgend jaar World Kidney Day.'Dit is het laatste deel van een vierluik over de nieuwe interim-directeur van de NierpatiŽnten Vereniging Nederland. De eerste delen verschenen op dinsdag 6, woensdag 7 en donderdag 8 april 2010


sterren Gepubliceerd: vrijdag 09-04-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier