Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Eerste vergoedingen voor Singaporese nierdonoren uitbetaald

Door Merel Dercksen 

Vorig jaar nam de regering in Singapore een wet aan, die het mogelijk maakt een onkostenvergoeding te betalen aan mensen die bij leven een nier afstaan. In november kwam de eerste aanvraag binnen bij het speciaal hiervoor opgerichte fonds, en nu zullen de eerste vijf uitbetalingen gedaan worden.

De Nierstichting in het land heeft een fonds van 10 miljoen Singaporese dollar (5,3 miljoen Euro) opgericht. Vijf levende donoren hebben inmiddels te horen gekregen dat zij hieruit een vergoeding krijgen voor de onkosten die ze moeten maken, zoals bijvoorbeeld voor medische controles. Drie van hen zijn al geopereerd.

De voorzitter van de nierstichting, Gerard Ee, is er van overtuigd dat de vergoeding voor meer levende donoren gaat zorgen. Dat is ook de hoop van het ministerie van Gezondheid. Het streven van de overheid is om het aantal levende donoren per miljoen inwoners op te trekken van de huidige 7, naar bijvoorbeeld 21 zoals in Noorwegen, dat als rolmodel beschouwd wordt.

Behalve een fonds voor levende donoren heeft de Singaporese nierstichting ook een programma voor mantelzorgers gelanceerd. Die krijgen training in het omgaan met een langdurig zieke, en kunnen terecht in een praatgroep.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 06-04-2010
Bron: Asia One | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier