Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Belgische overheid onderzoekt vergoeding levende donoren

Door Merel Dercksen 

Foto: Website Katia della Faille

Katia della Faille

Kamerlid Katia della Faille van de Belgische partij Open Vld heeft in de commissie Volksgezondheid aan minister van Gezondheid Laurette Onkelinx gevraagd om een betere vergoedingsregeling voor mensen die een orgaan afstaan. Op dit moment maken vooral potentiële donoren die uiteindelijk niet in aanmerking komen, maar ook degenen die wél een orgaan afstaan, aanzienlijke kosten.

Levende donatie gaat gepaard met veel kosten, stelt Open Vld Kamerlid Katia della Faille. 'Ik denk hier bijvoorbeeld aan de follow-up van de donor, die zelf voor de daarmee gepaard gaande kosten moet opdraaien. Ook de kosten ten gevolge van eventuele complicaties, vallen ten laste van de donor. Maar ook afwezigheid op het werk, vervoerskosten, en dergelijke, het lijstje is lang.'

Soms moeten meerdere donoren gescreend worden om een geschikte donor te vinden. Maar zij die niet in aanmerking komen, draaien zelf op voor de remgelden, het eigen risico, van de screeningsonderzoeken. Dit alles is volgens Della Faille onaanvaardbaar. In de huidige regeling kunnen kosten alleen verhaald worden op de verzekering van de ontvanger wanneer de transplantatie is doorgegaan. En zelfs dan nog niet volledig.

Della Faille vindt het onaanvaardbaar dat de schenker opdraait voor mogelijke negatieve financiële gevolgen. 'Een orgaan afstaan vergt moed en opoffering, dat moet niet financieel bestraft worden.' De minister beloofde alvast het kostenplaatje hiervan te laten ramen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-04-2010
Bron: Website Katia della Faille | Nog geen reacties




Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier