Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Klassiek model' voor prognose na nierkanker blijft voldoen

Door Merel Dercksen 

Om de overlevingskansen van een patiŽnt met nierkanker na een operatie te voorspellen, wordt een beperkt aantal factoren gebruikt. Spaanse onderzoekers concluderen dat er nog andere kenmerken van de tumor zijn die iets zeggen over de kansen van de patiŽnt, maar dat die allemaal minder voorspellende waarde hebben dan de kenmerken op basis waarvan nu het risico wordt ingeschat.

Urologen van het universitair ziekenhuis in het Spaanse Pontevedra vroegen zich af of bepaalde histologische kenmerken van niercelcarcinomen, die nu niet meegenomen worden in de standaardmethode om te voorspellen hoe het de patiŽnt zal vergaan, wel voorspellende waarde hebben. Ze keken daarbij onder andere naar tumornecrose, of de bloedvaten op microscopisch niveau erbij betrokken zijn en of de tumor zich heeft uitgebreid in het vet rond de nier. Deze kenmerken vergeleken ze met die eigenschappen van de tumor die nu gebruikt worden om te voorspellen wat de overlevingskansen van de patiŽnt zijn.

Deze analyse deden ze bij het weefsel van 139 patiŽnten bij wie een nier was weggenomen vanwege niet-uitgezaaid niercelcarcinoom. De onderzoekers keken zowel naar de invloed van de verschillende factoren op het risico dat een patiŽnt loopt om aan de nierkanker te overlijden, als op de periode na de operatie dat de patiŽnt kankervrij blijft.

Alle kenmerken van de tumor blijken een effect te hebben op het risico aan niercelcarcinoom te overlijden. Het kenmerk dat de grootste voorspellende waarde hiervoor heeft, bleek in een uitgebreide analyse de nucleaire graad (een stadium van de kernen van de individuele tumorcellen) te zijn. Datzelfde kenmerk had, samen met het pT-stadium waarin de tumor zich bevindt, de grootste invloed op de ziektevrije periode. Dit zijn twee 'klassieke' kenmerken, die nu gebruikt worden als voorspellers voor de overlevingskansen van een patiŽnt met niercelcarcinoom.

De nieuwe kenmerken, die de onderzoekers hadden vergeleken met de standaard, blijken allemaal wel iets te zeggen over de ziektevrije overleving en de kankergerelateerde sterfte, maar ze zijn gerelateerd aan, en hebben minder voorspellende waarde dan, de TNM-classificatie, de nucleaire graad en het formaat van de tumor.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 03-04-2010
Bron: Actas Urolůgicas EspaŮolas | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier