Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Britten krijgen betere toegang tot thuisdialyse

Door Merel Dercksen 

Foto: Arnoud van Voorst

De Britse overheid heeft besloten thuisdialyse meer te promoten en makkelijker toegankelijk te maken. Het gaat daarbij vooral om hemodialyse thuis, dat nog lang niet altijd als optie wordt aangeboden.

In Groot-Brittannië zijn volgens betrokkenen nog een heleboel nierpatiënten die wel thuis zouden willen dialyseren, maar dat om verschillende redenen niet doen. Bijvoorbeeld omdat ze niet weten dat het mogelijk is, of omdat hun dialysecentrum het niet (actief) aanbiedt. De overheid heeft nu besloten dat iedere nierpatiënt die thuis zou willen dialyseren, daarbij ondersteund moet worden. Dat houdt onder andere een volledige voorlichting in, zodat patiënten, in samenspraak met hun zorgverleners, een goed doordachte keuze kunnen maken voor de manier waarop ze gaan dialyseren.

NHS Kidney Care, een aan de overheid gelieerde organisatie die zich tot doel heeft gesteld de zorg voor nierpatiënten te verbeteren, heeft daarvoor al een pakket maatregelen aangekondigd. Ook heeft de organisatie al richtlijnen en instructies gepubliceerd om thuisdialyseprogramma's te implementeren, en voorlichtingsmateriaal voor patiënten gemaakt.

NHS Kidney Care en het ministerie van Gezondheid gaan samenwerken om het aantal patiënten dat kiest voor thuisdialyse te vergroten. Op dit moment spoelt nog geen 2 procent van de Britse hemodialyse patiënten thuis. Terwijl dat voor veel mensen niet alleen makkelijk in hun leven in te passen is, maar ook betere bloedwaarden oplevert omdat ze bijvoorbeeld langere sessies kunnen doen, of vaker. Bovendien is het volgens NHS Kidney Care eerder goedkoper dan duurder dan dialyse in een centrum.

Dr. Donal O'Donoghue, de National Clinical Director for Kidney Care, ook wel de nierentsaar genoemd, zal in alle Britse regio's workshops gaan geven aan dialysecentra over het aanbieden van thuisdialyse. O'Donoghue: 'Mijn doel is dat alle patiënten een volledig vrije keuze voor een dialysevorm hebben.'

sterren Gepubliceerd: dinsdag 30-03-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier