Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Soort niercelkanker hangt samen met jaren aan dialyse

Door Jeroen van Setten 

De histologische typering van niercelcarcinoom (vroeger ook wel Grawitz-tumor genoemd) bij patiŽnten met terminale nierinsufficiŽntie kan worden gerelateerd aan het aantal jaren dat een patiŽnt dialyseert. Dat blijkt uit een Japanse studie.

De onderzoekers analyseerden weefsel van 27 patiŽnten die een radicale nefrectomie haddden ondergaan vanwege een niercelcarcinoom. Conventionele niercelkanker was het meest voorkomende histologische type bij dialysepatiŽnten met een dialyseduur van minder dan 10 jaar (negen van de 15 patiŽnten). Maar het carcinoom dat ontstaat uit later ontwikkelde cysten in de nier, overheerste bij de patiŽnten die 10 jaar of langer dialyseerden (zeven van de 12 patiŽnten).

Het onderzoeksteam, geleid door Yoshiyuki Kakehi van de Kagawa Universiteit in Japan, vond ook op sarcoom gelijkend carcinoom bij drie patiŽnten met een dialyselooptijd van 10 jaar of meer.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 13-03-2010
Bron: Journal of the British Association of Urological Surgeons | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier