Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Dialysecamping op de Veluwe gaat uitbreiden

Door Merel Dercksen 

Foto: Website veluwedialyse

Het aanbieden van hemodialyse blijkt voor camping De Parelhoeve een schot in de roos. Werden er in de eerste paar maanden vier patiŽnten ontvangen, voor de komende maanden is de reserveringslijst al behoorlijk gevuld. Voor de campingeigenaars reden om de voorzieningen nu al uit te breiden.

Dialyseverpleegkundige Gerrie Dijkstra constateerde dat nierpatiŽnten op vakantie een probleem hebben: ook op locatie moeten ze hun gezin achterlaten om zich ergens te laten behandelen. Ze besloot een chalet te plaatsen op de camping die ze met haar man al twaalfenhalf jaar heeft in Wenum-Wiesel, in de buurt van Apeldoorn. Dat werd speciaal geschikt gemaakt voor nierpatiŽnten die hun dialysebehandeling (grotendeels) zelfstandig kunnen uitvoeren. Zo kunnen zij zelfs 's nachts dialyseren, als ze dat thuis zo gewend zijn.

Het moest even op gang komen, maar het dialysechalet is de komende weken volgeboekt. Er is zelfs zoveel vraag naar, dat Dijkstra besloten heeft om uit te breiden: 'We zijn nu druk bezig om een extra gebouwtje in te richten. Wie met de caravan of de tent komt, kan daar dan ook voor dialyse terecht. Het spreekt zich al rond en om er nog meer ruchtbaarheid aan te geven hebben we onder meer op een vakantiebeurs voor nierpatiŽnten gestaan. Er blijkt veel interesse te zijn.'

sterren Gepubliceerd: zondag 14-03-2010
Bron: De Stentor | Reacties (1)

Reacties

Reageer op dit artikel

  • piet
    15-03-2010 11:23

    ik vind alleen de prijs niet leuk!!!!!

    710 euro .......
Dialyse buiten Europa per 2017 mogelijk onverzekerbaar

Het kabinet wil zorgkosten buiten Europa niet meer laten vergoeden via het basispakket. Dat geldt ook voor dialyse. De maatregel, die moet ingaan per 2017, is verwerkt in een wetsvoorstel dat naar de Raad van State is gestuurd voor advies. Het schrappen van de zogenaamde werelddekking levert een geraamde besparing op van 60 miljoen euro per jaar.

Het wetsvoorstel wordt pas openbaar als het naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Het Ministerie van VWS meldt desgevraagd al dat het voorstel niet voorziet in uitzonderingen voor mensen die buiten Europa op dialyse zijn aangewezen, bijvoorbeeld tijdens familiebezoek.

Dat is een hard gelag voor nierpatiënten van onder meer Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Antilliaanse afkomst. De maatregel is wél op hen van toepassing, hoewel het schrappen van werelddekking voor dialyse geen cent oplevert. Integendeel, het kost alleen maar geld. Verblijft een patiënt immers in het buitenland, dan dialyseert hij tegen het daar geldende tarief, en dat is vrijwel altijd lager dan de hoge prijs die in Nederland geldt voor dialysebehandelingen.

Lees meer »

Naar Turkije en de nefroloog spreekt je aan in het Nederlands »

Het is een heel geregel en gedoe, maar veel (hemo)dialysepatiënten hebben het ervoor over. Ze willen net als heel veel anderen op vakantie. En dan vaak het liefst naar een zonnig oord. Als ze kiezen voor een vakantie in de Turkse badplaats Antalya, kunnen ze voor hun dialyse terecht in een centrum met een bijzondere attractie: een Nederlands sprekende, in Groningen en Amsterdam opgeleide, Turkse nefroloog.

Lees meer »

NVN Vakantiebeurs 2.0 »

Op 25 januari 2014 organiseert de NVN weer een Vakantiebeurs voor dialysepatiënten, getransplanteerden, en iedereen die samen met een nierpatiënt op vakantie gaat. Een dag vol inspirerende ideeën en ervaringen van dialyserende vakantiegangers, workshops, informatie, en een prijsvraag waarbij vakantietrips te winnen zijn. Een geweldige dag om alvast een beetje in de stemming te komen voor het vakantieseizoen 2014! Voor leden is deze dag gratis.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier