Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse nefrologen worden bijgeschoold in ouderenzorg

Door Merel Dercksen 

Omdat er steeds meer oudere mensen komen, en daarmee ook steeds meer oudere nierpatiŽnten, heeft de Amerikaanse beroepsvereniging van nefrologen een online training opgezet. Die is bedoeld om nefrologen bij te scholen in de specifieke problemen die zich voordoen bij ouder nierpatiŽnten. Want in de reguliere opleiding komt deze groep patiŽnten vaak nog amper ter sprake.

Wereldwijd zal het aantal mensen ouder dan 65 de komende decennia waarschijnlijk verdriedubbelen. En omdat het risico op een nieraandoening toeneemt met de leeftijd, zullen nefrologen steeds vaker te maken krijgen met oudere patiŽnten. Nu al vormen 75-plussers de snelst groeiende groep van patiŽnten die starten met dialyse. Steeds meer wordt duidelijk dat in deze patiŽntengroep niet alleen andere aandoeningen vaker voorkomen dan bij jongeren, maar ook dat ouderen anders behandeld moeten worden. Bovendien hebben zij veel vaker bijkomende aandoeningen.

De Accreditation Council for Graduate Medical Education (ACGME) beveelt aan dat nefrologen in opleiding een aparte module ouderennefrologie volgen, maar een op de vier Amerikaanse opleidingsinstituten heeft hiervoor niets opgenomen in het onderwijsprogramma. Daarom heeft de beroepsvereniging van nefrologen (ASN) een werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep heeft nu een online opleidingsprogramma gelanceerd.

De tekst bestaat uit 38 hoofdstukken, die ingaan op de belangrijkste aspecten van de zorg voor oudere nierpatiŽnten. Hieronder vallen onder andere het bepalen van de filtratiesnelheid, dosering van medicatie, dialyse en beslissingen rond het levenseinde.

De tekst die volledig online staat, is ook toegankelijk voor artsen die geen lid zijn van de ASN.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 16-03-2010
Bron: American Society of Nephrology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier