Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Amerikaanse nefrologen worden bijgeschoold in ouderenzorg

Door Merel Dercksen 

Omdat er steeds meer oudere mensen komen, en daarmee ook steeds meer oudere nierpatiŽnten, heeft de Amerikaanse beroepsvereniging van nefrologen een online training opgezet. Die is bedoeld om nefrologen bij te scholen in de specifieke problemen die zich voordoen bij ouder nierpatiŽnten. Want in de reguliere opleiding komt deze groep patiŽnten vaak nog amper ter sprake.

Wereldwijd zal het aantal mensen ouder dan 65 de komende decennia waarschijnlijk verdriedubbelen. En omdat het risico op een nieraandoening toeneemt met de leeftijd, zullen nefrologen steeds vaker te maken krijgen met oudere patiŽnten. Nu al vormen 75-plussers de snelst groeiende groep van patiŽnten die starten met dialyse. Steeds meer wordt duidelijk dat in deze patiŽntengroep niet alleen andere aandoeningen vaker voorkomen dan bij jongeren, maar ook dat ouderen anders behandeld moeten worden. Bovendien hebben zij veel vaker bijkomende aandoeningen.

De Accreditation Council for Graduate Medical Education (ACGME) beveelt aan dat nefrologen in opleiding een aparte module ouderennefrologie volgen, maar een op de vier Amerikaanse opleidingsinstituten heeft hiervoor niets opgenomen in het onderwijsprogramma. Daarom heeft de beroepsvereniging van nefrologen (ASN) een werkgroep in het leven geroepen. Deze werkgroep heeft nu een online opleidingsprogramma gelanceerd.

De tekst bestaat uit 38 hoofdstukken, die ingaan op de belangrijkste aspecten van de zorg voor oudere nierpatiŽnten. Hieronder vallen onder andere het bepalen van de filtratiesnelheid, dosering van medicatie, dialyse en beslissingen rond het levenseinde.

De tekst die volledig online staat, is ook toegankelijk voor artsen die geen lid zijn van de ASN.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 16-03-2010
Bron: American Society of Nephrology | Nog geen reacties
'Het CoŲrdinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier