Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Herseninfarctjes bij diabetici voorspellen nierfunctieverlies

Door Merel Dercksen 

Symptoomloze schade aan de kleinste vaatjes in de hersenen verhoogt het risico op nierfunctieverlies bij patiŽnten met diabetes type 2. Maar dit heeft geen verband met een verhoogd risico op eiwitverlies met de urine.

Afwijkingen in de kleinste bloedvaatjes in de nieren kunnen het risico op het ontwikkelen van een verminderde nierfunctie vergroten, maar die afwijkingen zijn lastig op te sporen. Japanse onderzoekers bedachten dat wanneer de kleine vaten in de nieren afwijkingen vertonen die in de hersenen dat mogelijk ook doen. Hier resulteert dat in zogenaamde stille infarcten, die zo klein zijn dat ze geen symptomen opleveren. Maar ze zijn wel in beeld te brengen.

De onderzoekers concentreerden zich op mensen met diabetes type 2. Deze patiŽnten lopen een verhoogd risico op vaatschade en achteruitgang van de nierfunctie. Ze verzamelden 608 diabetespatiŽnten zonder tekenen van hart- en vaatziekten, herseninfarcten of verminderde nierfunctie en volgden hen gemiddeld 7,5 jaar. Aan het begin van het onderzoek bleek bijna een op de drie van de patiŽnten op een hersen-MRI stille infarctjes te hebben gehad. Deze patiŽnten bleken in de loop van het onderzoek ruim twee keer zo veel risico op terminaal nierfalen of overlijden te lopen als de patiŽnten zonder deze minimale vaatschade in de hersenen.

Ook het risico op een halvering van de uitgangsnierfunctie was voor hen veel groter, bijna vijf keer. Hoewel de filtratiesnelheid van de nieren meer afnam bij de diabetespatiŽnten met tekenen van schade aan de kleine bloedvaatjes in de hersenen, liepen zij niet meer risico op toename van eiwit in de urine. Dat laatste is ook een teken van vaatschade in de nieren.

sterren Gepubliceerd: maandag 01-03-2010
Bron: Journal of the American Association of Nephrology | Nog geen reacties
Ontstaan vaatschade op moleculair niveau nader onderzocht

Glomerulosclerose en atherosclerose zijn vaataandoeningen waarvoor tot op heden geen afdoende behandelingen bestaan. In de nierfilters (glomeruli) zorgen kleine bloedvaatjes voor bloedfiltratie. Bij glomerulosclerose vormt zich littekenweefsel in de glomeruli en raken bloedfiltratie en nierfunctie verstoord. Bij atherosclerose treedt verdikking van de wand van een slagader op, waardoor deze vernauwt. Marloes Sol promoveerde op onderzoek naar de moleculaire factoren die een rol spelen in het ontstaan van deze vaatproblemen.

Atherosclerose is verantwoordelijk voor het ontstaan van onder andere een hart- of herseninfarct. Endotheelcellen, met daarop een beschermende gelei-achtige laag, glycocalyx genoemd, bekleden de binnenkant van bloedvaten en zijn essentieel voor een goed functionerend bloedvatstelsel. Disfunctie van endotheelcellen, door bijvoorbeeld diabetes, speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van glomerulosclerose en atherosclerose. Welke moleculaire factoren betrokken zijn bij het ontstaan van endotheeldisfunctie in glomerulosclerose en atherosclerose is nog vrij onbekend.

Lees meer »

Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen »

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Lees meer »

Achter de schermen: een nierbiopt beoordelen »

U ziet hen vrijwel nooit en toch zijn ze belangrijk voor nierpatiënten: pathologen. Een patholoog kan aan het weefsel van een nier(biopt) zien hoe groot nierschade is. En vaak ook wat de oorzaak van nierproblemen is. Neem een kijkje in het laboratorium van een patholoog in het nieuwste nummer van Wisselwerking, het tijdschrift van de Nierpatiënten Vereniging Nederland. De pathologen Jesper Kers en Tri Nguyen geven in tekst en beeld uitleg over hun werk.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier