Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Campagnes leiden toch niet tot lagere zoutconsumptie

Door Jeroen van Setten 

Dat minder zout eten beter is, daarover bestaat weinig twijfel. Overheden doen dan ook hun best hun bevolking van het belang van minder zout voedsel te overtuigen. Tot voor kort waren die overheden ook tevreden over hun campagnes, maar nu de gebruikte meetmethoden niet lijken te kloppen staat die tevredenheid op de tocht.

In een artikel in het tijdschrift van de Amerikaanse associatie van nefrologen (CJASN) schrijven onderzoekers van de Universiteit van Davis in Californië dat er geen aantoonbare vermindering van de zoutconsumptie in Engeland is te constateren, ondanks een intensieve anti-zoutcampagne van de Britse overheid.

De Britten voerden vanaf 2004 verschillende campagnes om minder zout te gaan eten. Dat gebeurde ook echt, zo bleek uit metingen van zout in urinestalen, waarover de Lancet eerder rapporteerde. Maar de Amerikaanse critici deden een metastudie van alle zoutmetingen onder 10.079 volwassenen in 52 locaties in 32 landen, en stellen nu vast dat er in feite geen trend naar een lagere zoutinname is.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 09-03-2010
Bron: Clinical Journal of the ASN | Nog geen reacties
'Het Coördinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier