Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Alles stroomt en niets blijft...

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Deze wijsheid leerden de Grieken voor het leven, niet beseffende dat het ooit een lesje voor school zou worden. Het gezegde leeft volgens zeggen ook onder Boeddhisten. Wie was eerst?

Kortgeleden nog (wat vliegt de tijd!) was variatie, verrassing en reuring welkom, maar tegenwoordig verlang ik vaker naar het vertrouwde. Helaas blijkt dat weinig stabiel.

Een halfjaar geleden hoorden we dat de chauffeurs van 'Les Ambulances Du Soleil' waren ingelicht over de fusie van hun bedrijf met een ambulance-centrale uit Toulon. Doel was om zuiniger te kunnen werken bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop van auto's: 'Maar voor de cliënten zou er niets veranderen'. Jaja!

De nieuwe directeur blijkt een fervent rekenaar: hij verdient meer als hij alle zit-ambulances wegdoet en vervangt door brancard-ambulances. En hij is al, gefaseerd, van start gegaan. Uiteraard ontstaat er bij ons onrust: 'Wie vervoert mij voortaan drie maal per week? Nodeloos vervoer per brancard pikt de SECU ('ziekenfonds') natuurlijk nooit'!

U kent Cathy al die ons naar Ollioules vervoerde. Zij en haar lange Schotse echtgenoot Mike stapten recent uit 'Les Ambulances du Soleil' waar wettelijk niet meer dan vijfendertig uur mag worden gewerkt, op straffe van forse boetes voor 'de baas'. Ze zijn een eigen twee-taxibedrijfje begonnen: Taxi Cathy en Taxi Mike.

Inmiddels hebben ze een contract met de SECU en bieden prompt aan om mij als vaste passagier te noteren. Tegenwoordig heb ik dus mijn eigen chauffeuse en soms haar Mike.

Cathy is altijd zó tijdig dat er nog een kopje 'SENSEO' afkan en enig gestoei met Sanne onze dames-Labrador. Cathy wordt hierdoor alsmaar vertrouwder, maar van mijn oude transportploeg mis ik steeds meer bekende gezichten. 'Nieuwe' taxi's verschijnen er zat.

Ook nieuw: opeens een overkoepelend-directeur van de dialysecentra SERENA in Draguignan, Résidence du Parc te Marseille en het dialysecentrum te Arles. Ongevraagd zijn 'we' denk ik, althans míj vroeg men niets, onderdeel geworden van een wereldomspannende groep van zo'n tweehonderd centra vindbaar in veertien landen: DIAVERUM.


De gezamenlijke expertise zou SERENA - en dus mij - ten goede moeten komen. Lijkt me sterk en hoogstens omgekeerd. Misschien mogelijkheden voor vakantie-dialyse zonder MRSA-gedoe?

De nieuwe directeur wenst zijn klantjes een prettige voortzetting van het vrijwillig/verplichte verblijf ter plekke. Vooralsnog wordt er alleen strikter de hand gehouden aan begintijden. Voor ons, zijn cliënten, betekent dit dat ons een nóg langer verblijf is vergund en we na de 'marathon' nog later thuis zijn.

Er wordt overigens gemompeld, dat het een stiptheidsactie zou zijn van de infirmières om, aan de nieuwe baas, te bewijzen dat ze te weinig tijd hebben voor hun prik-acties. En dus meer uren betaald moeten krijgen? De tijd zal ook dit leren.

Voorlopig laatste verrassing: mijn, eerder 'verplichte', tweede (Mexicaanse)-griepprik gaat niet door. Het besmettingsgevaar blijkt bezworen te zijn. Dat batchnummer kan dus weg.

De Minister van Volksgezondheid heeft vijftig miljoen doses griepvaccin afbesteld. Curieus natuurlijk dat Nanny nu plotsklaps een uitnodiging ontvangt voor die AH1N1-vaccinatie omdat zij in contact is met een 'fragiele' persoon. Die zoals u weet volgens deskundigen al voor veertig procent is beschermd.

à la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 27-02-2010 | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier