Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Alles stroomt en niets blijft...

Door Ad Nooitgedagt 

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Deze wijsheid leerden de Grieken voor het leven, niet beseffende dat het ooit een lesje voor school zou worden. Het gezegde leeft volgens zeggen ook onder Boeddhisten. Wie was eerst?

Kortgeleden nog (wat vliegt de tijd!) was variatie, verrassing en reuring welkom, maar tegenwoordig verlang ik vaker naar het vertrouwde. Helaas blijkt dat weinig stabiel.

Een halfjaar geleden hoorden we dat de chauffeurs van 'Les Ambulances Du Soleil' waren ingelicht over de fusie van hun bedrijf met een ambulance-centrale uit Toulon. Doel was om zuiniger te kunnen werken bijvoorbeeld door gezamenlijke inkoop van auto's: 'Maar voor de cliënten zou er niets veranderen'. Jaja!

De nieuwe directeur blijkt een fervent rekenaar: hij verdient meer als hij alle zit-ambulances wegdoet en vervangt door brancard-ambulances. En hij is al, gefaseerd, van start gegaan. Uiteraard ontstaat er bij ons onrust: 'Wie vervoert mij voortaan drie maal per week? Nodeloos vervoer per brancard pikt de SECU ('ziekenfonds') natuurlijk nooit'!

U kent Cathy al die ons naar Ollioules vervoerde. Zij en haar lange Schotse echtgenoot Mike stapten recent uit 'Les Ambulances du Soleil' waar wettelijk niet meer dan vijfendertig uur mag worden gewerkt, op straffe van forse boetes voor 'de baas'. Ze zijn een eigen twee-taxibedrijfje begonnen: Taxi Cathy en Taxi Mike.

Inmiddels hebben ze een contract met de SECU en bieden prompt aan om mij als vaste passagier te noteren. Tegenwoordig heb ik dus mijn eigen chauffeuse en soms haar Mike.

Cathy is altijd zó tijdig dat er nog een kopje 'SENSEO' afkan en enig gestoei met Sanne onze dames-Labrador. Cathy wordt hierdoor alsmaar vertrouwder, maar van mijn oude transportploeg mis ik steeds meer bekende gezichten. 'Nieuwe' taxi's verschijnen er zat.

Ook nieuw: opeens een overkoepelend-directeur van de dialysecentra SERENA in Draguignan, Résidence du Parc te Marseille en het dialysecentrum te Arles. Ongevraagd zijn 'we' denk ik, althans míj vroeg men niets, onderdeel geworden van een wereldomspannende groep van zo'n tweehonderd centra vindbaar in veertien landen: DIAVERUM.


De gezamenlijke expertise zou SERENA - en dus mij - ten goede moeten komen. Lijkt me sterk en hoogstens omgekeerd. Misschien mogelijkheden voor vakantie-dialyse zonder MRSA-gedoe?

De nieuwe directeur wenst zijn klantjes een prettige voortzetting van het vrijwillig/verplichte verblijf ter plekke. Vooralsnog wordt er alleen strikter de hand gehouden aan begintijden. Voor ons, zijn cliënten, betekent dit dat ons een nóg langer verblijf is vergund en we na de 'marathon' nog later thuis zijn.

Er wordt overigens gemompeld, dat het een stiptheidsactie zou zijn van de infirmières om, aan de nieuwe baas, te bewijzen dat ze te weinig tijd hebben voor hun prik-acties. En dus meer uren betaald moeten krijgen? De tijd zal ook dit leren.

Voorlopig laatste verrassing: mijn, eerder 'verplichte', tweede (Mexicaanse)-griepprik gaat niet door. Het besmettingsgevaar blijkt bezworen te zijn. Dat batchnummer kan dus weg.

De Minister van Volksgezondheid heeft vijftig miljoen doses griepvaccin afbesteld. Curieus natuurlijk dat Nanny nu plotsklaps een uitnodiging ontvangt voor die AH1N1-vaccinatie omdat zij in contact is met een 'fragiele' persoon. Die zoals u weet volgens deskundigen al voor veertig procent is beschermd.

à la prochaine,

Ad

http://pagesperso-orange.fr/nanadno/

sterren Gepubliceerd: zaterdag 27-02-2010 | Nog geen reacties
Dialyses tellen

NierNieuws Column 'Enchanté !'

Het nieuwe jaar gaat gestaag zijn gang; we zijn al weer begin februari. En dan zit er dus alweer ruim een twaalfde deel van het jaar weggestopt achter onze rug. Hebt u het gemerkt? Snel hè? Die kalender van mijn farmaceut, waar ik vaste klant ben met al mijn ordonnances van SERENA, kan dus ook alweer voor ruim een twaalfde weg.

Ik heb het, misschien herinnert u het zich nog, ooit wel eens gehad over een boek van Douwe Draaisma - hoogleraar psychologie te Groningen - 'Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt'. Dit verhaal van mij is dus hoogstens een voorbereiding voor onze jongere collega's, die dit nog moeten ervaren. In het kort heb ik van Draaisma begrepen dat het op een bepaalde leeftijd gedeeltelijk de 'gewoonte' wordt die je dwars zit; alles wat je beleeft vermengt zich met al die soortgelijke herinneringen, vakanties, werk en dergelijke. Het wordt één grote brij die geen mijlpalen meer oplevert; heel anders dan vroeger op school waar iedere vrij weekend, vrije woensdagmiddag en iedere vakantie wél die mijlpaal was, waardoor het jaar - helaas voor ons toen - eindeloos duurde en er pas na heel lange tijd weer iets leuks gebeurde: je verjaardag, of eindelijk die vakantie (die toen overigens nog niet zo lang was al nu; althans dat staat me niet bij).

Lees meer »

NierNieuws column:
Père Noël contre la Dialyse
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' We waren door onze burgemeester op woensdag 3 december  uitgenodigd voor een Repas de Noel , dus kerstdiner. Voorzichtig gezegd, redelijk op tijd, als je bedenkt dat we eigenlijk deze dag en de volgende nodig hadden voor sinterklaasgedichten en de bijbehorend inkopen.

Lees meer »

NierNieuws column:
Schaalvergroting heeft goed uitgepakt
 »

NierNieuws Column 'Enchanté !' Sedert een aantal jaren maakt SERENA deel uit van een wereldwijde organisatie: DIAVERUM, aanwezig in achttien landen, waaronder voor zover ik weet niet Nederland. Men biedt 'revitaliserende' - oppeppende - vakantiereizen aan. Maar dat is meer een 'toetje'. Ons centrum is vooral lid geworden vanwege de grotere mogelijkheden voor samenwerking, gezamenlijke inkoop en ook gezamenlijk onderzoek in het belang van de dialysecliënten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier