Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Behandeling bij gevorderde nierkanker te duur voor Britten

Door Merel Dercksen 

Het Britse National Institute for Health and Clinical Excellence (NICE) heeft deze week een conceptrichtlijn gepubliceerd, waarin staat dat everolimus (Afinitor van Novartis) niet vergoed wordt voor de tweedelijns behandeling van gevorderde nierkanker. In de meeste andere Westerse landen gebeurt dat wel.

Veel Westerse landen, waaronder de EU, Canada en de VS, hebben Afinitor toegelaten als medicijn bij gevorderd niercelcarcinoom dat niet reageerde op een eerdere behandeling met een ander middel als Sutent. In Groot-Brittannië is dat laatste het enige medicijn dat patiënten vergoed krijgen bij ernstige vormen van nierkanker. Zoals het er nu naar uitziet, is Afinitor voor hen geen optie als Sutent niet werkt.

Professor Peter Littlejohns, directeur klinische en openbare zorg bij NICE, stelt dat het instituut teleurgesteld is everolimus niet op te kunnen nemen in het vergoedingensysteem voor deze indicatie. Maar volgens NICE is het verhoudingsgewijs te duur. Hoewel er bewijs is dat het klinisch effectief is, zijn er onvoldoende gegevens over hoeveel levensverlenging het daadwerkelijk oplevert, onderbouwt Littlejohns de beslissing. Novartis zou in overleg met het Britse ministerie van gezondheid bereid zijn, de National Health Service korting op het medicijn te geven, maar blijkbaar is dat voor NICE niet voldoende.

De richtlijn ligt nog tot 2 maart ter inzage, waarbij iedereen commentaar mag geven. Daarna zal de richtlijn zo nodig aangepast worden.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 19-02-2010
Bron: Therapeutics Daily | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier