Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nederlandse dialysepatiënt helpt lotgenoten in Nepal

Door Grégor Quaedvlieg 

Frans Scheepers

Drie maal in de week dialyseren in een situatie van vrijwel alle gemakken voorzien. Of slechts éénmaal per week en roeien met de riemen de je hebt. Een behoorlijke tegenstelling die echter wel realiteit is. Frans Scheepers, lid van dialysevereniging 'de Wever' kan er over meepraten. Daarom is hij een sponsoractie gestart, om dialysepatiënten in Nepal van goed materiaal te voorzien.

Frans is sinds 17 jaar een fervent Nepal-reiziger. Nepal is een land in Azië, gelegen in de Himalaya tussen India en China (Tibet). Door zijn vele bezoeken aan het land heeft Frans een nauwe band met de bevolking van Nepal gekregen. 'Deze mensen leven met wat ze hebben en zijn voor hun gezondheidszorg vaak aangewezen op giften of sponsoren uit het buitenland'. Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Nepal ruim 30 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Dit gaat Frans erg aan het hart en hij probeert waar hij kan zoveel mogelijk een bijdrage te leveren aan een betere leefsituatie. Na inventarisatie van de lokale wensen heeft hij al zorg kunnen dragen voor onder andere een EHBO-post, een school, een brug en watervoorziening in een dorp.

Nepalees Pleisteren

In 2005 werd Frans ziek. Dit resulteerde in 2007 in noodzakelijke dialyse. Eind 2009 kon Frans eindelijk weer eens naar zijn geliefde Nepal. In Kathmandu kon hij gebruik maken van het Health Care Foundation Nepal dialysecentrum, een voor Nepal zeer modern centrum dat sinds 1997 in gebruik is en werkt op non-profit basis. Net als in Europa groeit het aantal dialysepatiënten in Azië drastisch.

Als Europeaan mocht hij drie keer per week dialyseren, waar de lokale bevolking slechts éénmaal per week terecht kan. 'Vanwege de armoede zijn vele Nepalezen onverzekerd en deze worden hier gratis behandeld.' Graag ziet Frans dit anders, maar hij weet dat hij reëel moet blijven. 'Hier kan ik niets aan veranderen. Waar ik wel iets voor de lokale dialysepatiënten kan betekenen is op het gebied van de wondverzorging na de dialysebehandeling. Deze is momenteel behoorlijk primitief en patiëntonvriendelijk,' vertelt Frans.

Terug thuis in Nederland heeft Frans contact opgenomen met Gambro, leverancier van de pleisters die we hier gebruiken. Zijn verzoek om pleisters voor Nepal te sponsoren werd door Gambro enthousiast opgepakt en zij sturen Frans 10.000 pleisters op. Frans zal verder transport naar Nepal regelen. Hiervoor zoekt hij 'gulle gevers' die een financiële bijdrage voor de kosten willen doen. De transportkosten bedragen € 150,00.

Mocht u dit mooie initiatief van Frans willen steunen dan is uw bijdrage van harte welkom via rekening 93.36.37.772 t.a.v. F.X.G. Scheepers onder vermelding van 'dialysedonatie Nepal.' 'Mocht de belangstelling groot zijn en de donaties meer opbrengen dan er aan verzendkosten nodig is dan zal dit als financiële gift aan het Health Care Foundation Nepal dialysecentrum worden gedoneerd,' aldus Frans.

Frans bedankt alvast, mede namens de gebruikers in Nepal, iedereen die dit project steunt.

sterren Gepubliceerd: zondag 14-02-2010
Bron: Grégor Quaedvlieg | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier