Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

VUmc onderzoekt behandelkeuze oudere nierpatiŽnt

Door Merel Dercksen 

Het VUmc gaat onderzoek doen naar de keuze van oudere nierpatiŽnten voor een behandelvorm die voor hen geschikt is. Aan het onderzoeksteam worden ook twee mensen toegevoegd, die die keuze zelf hebben moeten maken.

Met subsidie van de Nierstichting en in samenwerking met de NierpatiŽnten Vereniging Nederland voert het VU Medisch Centrum in Amsterdam onderzoek uit naar de overwegingen van ouderen en professionals rondom het kiezen voor een bepaalde behandelvorm. Het gaat dan om de vragen: wel of niet transplanteren, welke vorm van dialyse (hemodialyse of buikspoeling), of misschien zelfs wel alleen conservatief en symptoombestrijdend behandelen? De onderzoekers zijn geÔnteresseerd in de overwegingen en ervaringen van ouderen maar ook van de professionals zoals de nefroloog, de verpleegkundige, de maatschappelijk werker. Met de uitkomsten van het onderzoek hoopt de VU het keuzeproces van oudere nierpatiŽnten te verbeteren.

Op dit moment is de VU op zoek naar twee patiŽntonderzoekers, die een bijdrage zullen leveren aan het onderzoek. Het moet gaan om mensen ouder dan 60 die zelf dialyseren of getransplanteerd zijn, zodat zij hun eigen ervaringen kunnen inbrengen in de opzet van de studie. Het gaat dan bijvoorbeeld over meedenken over gespreksonderwerpen voor de interviews, een bijdrage leveren aan de interviews en gespreksgroepen, meedenken bij de analyses en de vertaling hiervan naar de praktijk.

Het onderzoek start deze zomer en loopt waarschijnlijk tot begin 2011.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-02-2010
Bron: VUmc | Nog geen reacties
'Het CoŲrdinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier