Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

VUmc onderzoekt behandelkeuze oudere nierpatiŽnt

Door Merel Dercksen 

Het VUmc gaat onderzoek doen naar de keuze van oudere nierpatiŽnten voor een behandelvorm die voor hen geschikt is. Aan het onderzoeksteam worden ook twee mensen toegevoegd, die die keuze zelf hebben moeten maken.

Met subsidie van de Nierstichting en in samenwerking met de NierpatiŽnten Vereniging Nederland voert het VU Medisch Centrum in Amsterdam onderzoek uit naar de overwegingen van ouderen en professionals rondom het kiezen voor een bepaalde behandelvorm. Het gaat dan om de vragen: wel of niet transplanteren, welke vorm van dialyse (hemodialyse of buikspoeling), of misschien zelfs wel alleen conservatief en symptoombestrijdend behandelen? De onderzoekers zijn geÔnteresseerd in de overwegingen en ervaringen van ouderen maar ook van de professionals zoals de nefroloog, de verpleegkundige, de maatschappelijk werker. Met de uitkomsten van het onderzoek hoopt de VU het keuzeproces van oudere nierpatiŽnten te verbeteren.

Op dit moment is de VU op zoek naar twee patiŽntonderzoekers, die een bijdrage zullen leveren aan het onderzoek. Het moet gaan om mensen ouder dan 60 die zelf dialyseren of getransplanteerd zijn, zodat zij hun eigen ervaringen kunnen inbrengen in de opzet van de studie. Het gaat dan bijvoorbeeld over meedenken over gespreksonderwerpen voor de interviews, een bijdrage leveren aan de interviews en gespreksgroepen, meedenken bij de analyses en de vertaling hiervan naar de praktijk.

Het onderzoek start deze zomer en loopt waarschijnlijk tot begin 2011.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 12-02-2010
Bron: VUmc | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier