Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Nieuwste middel tegen nierkanker verlengt leven aanzienlijk

Door Merel Dercksen 

Het nieuwe medicijn pazopanib (Votrient, GlaxoSmithKline) remt de uitbreiding van gevorderde nierkanker sterk, vergeleken met een placebo. Toch gaat het nog altijd maar om maanden die patiŽnten langer leven. Het middel is vorig jaar al in de VS toegelaten, Europa volgt naar verwachting in 2011.

Pazopanib is een van de middelen die de groei van bloedvaten in een tumor tegengaan en zo de uitbreiding van de tumor kunnen stoppen of vertragen. In een internationale vergelijking van pazopanib met een placebo bij mensen met gevorderd niercelcarcinoom, bleek de progressievrije overleving 54% langer bij de patiŽnten die het medicijn kregen, dan bij degenen die het placebo slikten. Bij hen duurde het gemiddeld vijf maanden langer voordat de tumor weer groter werd.

Niet-operabel niercelcarcinoom is nog steeds niet te genezen, alleen maar af te remmen. Votrient is vorig jaar oktober in de VS toegelaten voor dit doel, wat eerder was dan verwacht. In Europa gebeurt dit waarschijnlijk in 2011.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 16-02-2010
Bron: Journal of Clinical Oncology | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier