Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Klink loopt Big Brother Award mis

Door Jeroen van Setten 

Redactioneel commentaar

Minister Ab Klink was genomineerd voor de Big Brother Award vanwege zijn selectieve gehoor als het gaat om kritiek op het Elektronisch Patiënten Dossier. Dat hij de Award aan zijn neus voorbij zag gaan heeft alles te maken met het feit dat de winnares, minister Guusje ter Horst, een nog veel groter ego heeft dan onze gezondheidsbaas.

Volgens de jury vertoont Ter Horst 'een gevaarlijk gebrek aan nuance in het privacydebat'. Mede door haar toedoen zou Nederland veranderen in een 'controlemaatschappij', bijvoorbeeld door het invoeren van het biometrische paspoort. Ook is Ter Horst van plan om het DNA van politie-agenten vast te leggen.

Het is waar, voor deze prijs is zij de terechte winnaar. Maar als er een prijs te winnen was geweest voor inconsistent beleid en het daarmee direct en indirect in gevaar brengen van mensenlevens, was Klink de enige mogelijke winnaar geweest. Als nierpatiënten zouden kunnen kiezen tussen een inbreuk op hun privacy en een langer leven door transplantatie, zouden ze tenslotte toch voor het laatste kiezen.

sterren Gepubliceerd: zaterdag 06-02-2010 | Nog geen reacties
Schiet mij maar lek

'Ben je niet bang Brenda?' Zijn vraag verrast mij. 'Bang? Waarvoor?' 'Nou, dat ik nu zo dicht bij mensen kom en dan eventueel iets mee naar huis neem.' Ik val even stil. Aan de andere kant van de lijn hoor ik het geruis van het asfalt duidelijker, nu hij even niets zegt. 'Tja… je doet wat je kunt, toch? Anderhalve meter buiten de auto, mondkapjes op in de auto, na de sessies alles laten doorluchten en desinfecteren. Wat kun je nog meer doen?' Ik kijk vanuit ons kantoor naar buiten en zie de takken en bladeren van de bomen zachtjes heen en weer wuiven. 'Misschien kun je als je thuiskomt even gaan douchen en je kleren buiten laten luchten? En ach, iemand met corona kan net zo goed langs mij heen lopen in de supermarkt en dan loop ik hetzelfde risico. Je weet hoe sommige mensen zijn tegenwoordig. En je moet toch weer een keer aan het werk.'

Het is een vreemde gewaarwording als we begin maart onze deuren moeten sluiten om corona het hoofd te bieden. Met zoveel tijd over, besluiten we lang uitgestelde klussen op te pakken, waaronder rommel opruimen. 'Ik kan de schuur bijna niet meer in. Als ik iets wil pakken, moet ik hem helemaal verbouwen' klaagt mijn man.

Lees meer »

Werken als dialyseverpleegkundige tijdens covid-19 »

Hoe is de situatie in het ziekenhuis waar u momenteel werkt?Ivon Lijten, dialyseverpleegkundige: 'Er is veel onderling veel contact met andere dialyseverpleegkundigen op verschillende locaties en het is opvallend dat er weinig nierpatiënten en weinig dialyseverpleegkundigen besmet zijn met het coronavirus. In het begin waren de patiënten angstig en onzeker, maar de rust is inmiddels teruggekeerd.

Lees meer »

Kunnen ouderen met minder medicatie toe?  »

Ouderen die een nieuwe nier krijgen hebben veel minder vaak een afstoting dan jonge mensen. Als ze de eerste drie maanden na de transplantatie geen afstoting hebben gehad, dan is de kans ook klein dat dat nog gaat gebeuren. Dat ouderen minder vaak een afstoting hebben komt waarschijnlijk vooral doordat hun immuunsysteem minder goed werkt. Ouderen krijgen echter doorgaans wel dezelfde hoeveelheid medicatie als jongere mensen.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier