Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

SLE-patiŽnten leven langer door malariamedicijn

Door Merel Dercksen 

Middelen tegen malaria hebben behalve een antiparasitaire, ook een ontstekingsremmende werking. Daarom wordt bijvoorbeeld hydroxychloroquine ook aan patiŽnten met reuma of Systemische Lupus Erythematodes (SLE) gegeven. Een groot team Zuid-Amerikaanse artsen concludeert nu op basis van hun onderzoek, dat deze laatste patiŽnten duidelijk langer leven door dit middel.

Hydroxychloroquine kan opvlammingen bij SLE onderdrukken. Niet alleen in de gewrichten, maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Dr. Bernardo Pons-Estel, van het Hospital Provincial de Rosario in ArgentiniŽ en zijn collega's volgden bijna 1500 Zuid-Amerikaanse SLE-patiŽnten. Driekwart van hen kreeg het antimalariamiddel, wat in dit onderzoek betekende dat ze het ten minste zes maanden aaneen gebruikten. De onderzoekers berekenden of het medicijn ook invloed heeft op de overlijdenskansen van de SLE-patiŽnten.

In de periode dat het onderzoek liep overleed bijna 12 procent van de patiŽnten die het medicijn niet gebruikten. In de groep die het wel slikte was dat iets meer dan 4 procent. Binnen deze groep was er ook een duidelijke afname te zien in de sterftecijfers aflopend tot niet meer dan 0,54 per 1.000 patiŽntjaren voor degenen die het middel langer dan twee jaar gebruikten.

Na correctie voor andere factoren komen de onderzoekers tot de conclusie dat antimalariamiddelen de sterftecijfers onder SLE-patiŽnten met 38 procent verlagen. Deze medicijnen zouden dan ook voor alle SLE-patiŽnten aanbevolen moeten worden, onafhankelijk van hoe hun ziekte zich uit en hoe lang ze al ziek zijn, schrijven de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-01-2010
Bron: Arthritis and Rheumatism | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier