Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

SLE-patiŽnten leven langer door malariamedicijn

Door Merel Dercksen 

Middelen tegen malaria hebben behalve een antiparasitaire, ook een ontstekingsremmende werking. Daarom wordt bijvoorbeeld hydroxychloroquine ook aan patiŽnten met reuma of Systemische Lupus Erythematodes (SLE) gegeven. Een groot team Zuid-Amerikaanse artsen concludeert nu op basis van hun onderzoek, dat deze laatste patiŽnten duidelijk langer leven door dit middel.

Hydroxychloroquine kan opvlammingen bij SLE onderdrukken. Niet alleen in de gewrichten, maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Dr. Bernardo Pons-Estel, van het Hospital Provincial de Rosario in ArgentiniŽ en zijn collega's volgden bijna 1500 Zuid-Amerikaanse SLE-patiŽnten. Driekwart van hen kreeg het antimalariamiddel, wat in dit onderzoek betekende dat ze het ten minste zes maanden aaneen gebruikten. De onderzoekers berekenden of het medicijn ook invloed heeft op de overlijdenskansen van de SLE-patiŽnten.

In de periode dat het onderzoek liep overleed bijna 12 procent van de patiŽnten die het medicijn niet gebruikten. In de groep die het wel slikte was dat iets meer dan 4 procent. Binnen deze groep was er ook een duidelijke afname te zien in de sterftecijfers aflopend tot niet meer dan 0,54 per 1.000 patiŽntjaren voor degenen die het middel langer dan twee jaar gebruikten.

Na correctie voor andere factoren komen de onderzoekers tot de conclusie dat antimalariamiddelen de sterftecijfers onder SLE-patiŽnten met 38 procent verlagen. Deze medicijnen zouden dan ook voor alle SLE-patiŽnten aanbevolen moeten worden, onafhankelijk van hoe hun ziekte zich uit en hoe lang ze al ziek zijn, schrijven de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-01-2010
Bron: Arthritis and Rheumatism | Nog geen reacties
Meer ijzer en minder EPO net zo veilig

Het behandelen van bloedarmoede bij hemodialysepatiënten met meer ijzer en minder EPO dan tot voor kort gebruikelijk kan geen kwaad. Belangrijke redenen voor deze koerswijziging zijn dat het goedkoper is en dat minder EPO ook minder bijwerkingen betekent. Dit blijkt uit de Engelse PIVOTAL studie onder hemodialysepatiënten in het eerste jaar van hun dialyse.

Patiënten met ernstige nierschade krijgen vaak te maken met bloedarmoede, omdat er te weinig rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn om zuurstof te vervoeren. Enerzijds hebben deze patiënten vaak een eiwitbeperkt dieet, waardoor ze te weinig ijzer binnen krijgen, en ijzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen. Anderzijds maken de nieren, omdat ze niet goed meer werken, te weinig erytropoëtine (EPO) aan. Dit hormoon regelt de aanmaak van rode bloedcellen. Bloedarmoede tast kwaliteit van leven aan; de meeste mensen met bloedarmoede zijn moe en lusteloos, en hebben geen energie. Behandelen van deze bloedarmoede is dus belangrijk om patiënten een betere kwaliteit van leven te geven.

Lees meer »

Rituximab net zo goed als ciclosporine bij membraneuze nefropathie »

B-cellen (een bepaald type witte bloedcel) spelen een rol bij het ontstaan van de nierziekte membraneuze nefropathie (MN). Omdat het medicijn rituximab specifiek op B-cellen aangrijpt, leek het Amerikaanse onderzoekers niet onvoorstelbaar dat dit net zo goed werkt voor patiënten met MN als ciclosporine. Ze hebben dit onderzocht in de MENTOR-studie.

Lees meer »

Slim gebruik weesgeneesmiddel bespaarde al 17 miljoen »

'Behandeling aHUS met eculizumab kan veel goedkoper' Het afwijken van de behandelrichtlijn van het weesgeneesmiddel eculizumab voor patiënten met aHUS heeft 17 miljoen euro aan zorgkosten bespaard. Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Kioa Wijnsma van het Radboudumc waarmee zij op 8 maart promoveert. De resultaten van haar onderzoek maken de weg vrij voor meer onderzoek naar kostenbesparingen bij dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier