Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

SLE-patiŽnten leven langer door malariamedicijn

Door Merel Dercksen 

Middelen tegen malaria hebben behalve een antiparasitaire, ook een ontstekingsremmende werking. Daarom wordt bijvoorbeeld hydroxychloroquine ook aan patiŽnten met reuma of Systemische Lupus Erythematodes (SLE) gegeven. Een groot team Zuid-Amerikaanse artsen concludeert nu op basis van hun onderzoek, dat deze laatste patiŽnten duidelijk langer leven door dit middel.

Hydroxychloroquine kan opvlammingen bij SLE onderdrukken. Niet alleen in de gewrichten, maar ook op andere plaatsen in het lichaam. Dr. Bernardo Pons-Estel, van het Hospital Provincial de Rosario in ArgentiniŽ en zijn collega's volgden bijna 1500 Zuid-Amerikaanse SLE-patiŽnten. Driekwart van hen kreeg het antimalariamiddel, wat in dit onderzoek betekende dat ze het ten minste zes maanden aaneen gebruikten. De onderzoekers berekenden of het medicijn ook invloed heeft op de overlijdenskansen van de SLE-patiŽnten.

In de periode dat het onderzoek liep overleed bijna 12 procent van de patiŽnten die het medicijn niet gebruikten. In de groep die het wel slikte was dat iets meer dan 4 procent. Binnen deze groep was er ook een duidelijke afname te zien in de sterftecijfers aflopend tot niet meer dan 0,54 per 1.000 patiŽntjaren voor degenen die het middel langer dan twee jaar gebruikten.

Na correctie voor andere factoren komen de onderzoekers tot de conclusie dat antimalariamiddelen de sterftecijfers onder SLE-patiŽnten met 38 procent verlagen. Deze medicijnen zouden dan ook voor alle SLE-patiŽnten aanbevolen moeten worden, onafhankelijk van hoe hun ziekte zich uit en hoe lang ze al ziek zijn, schrijven de onderzoekers.

sterren Gepubliceerd: donderdag 28-01-2010
Bron: Arthritis and Rheumatism | Nog geen reacties
Rituximab net zo goed als ciclosporine bij membraneuze nefropathie

B-cellen (een bepaald type witte bloedcel) spelen een rol bij het ontstaan van de nierziekte membraneuze nefropathie (MN). Omdat het medicijn rituximab specifiek op B-cellen aangrijpt, leek het Amerikaanse onderzoekers niet onvoorstelbaar dat dit net zo goed werkt voor patiënten met MN als ciclosporine. Ze hebben dit onderzocht in de MENTOR-studie.

In totaal 130 patiënten met een eiwitverlies met de urine van minimaal 5 gram per dag, dat is een forse hoeveelheid, en een niet al te slechte nierfunctie, hebben meegedaan aan de studie. Zij kregen ofwel twee keer een infuus met rituximab, wat zo nodig na zes maanden herhaald werd, ofwel een jaar lang dagelijks een capsule ciclosporine. Na een en na twee jaar hebben de onderzoekers bekeken hoeveel patiënten geen eiwitverlies meer hadden en bij hoeveel het niet verdwenen was, maar wel verminderd.

Lees meer »

Slim gebruik weesgeneesmiddel bespaarde al 17 miljoen »

'Behandeling aHUS met eculizumab kan veel goedkoper' Het afwijken van de behandelrichtlijn van het weesgeneesmiddel eculizumab voor patiënten met aHUS heeft 17 miljoen euro aan zorgkosten bespaard. Dit blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Kioa Wijnsma van het Radboudumc waarmee zij op 8 maart promoveert. De resultaten van haar onderzoek maken de weg vrij voor meer onderzoek naar kostenbesparingen bij dure geneesmiddelen voor zeldzame ziekten.

Lees meer »

Medicijnen tegen afstoting stuk goedkoper na verlopen patent »

Nadat er generieke versies van de geneesmiddelen tacrolimus en mycofenolzuur op de Amerikaanse markt waren toegelaten, gingen de kosten die zowel patiënten als verzekeringsmaatschappijen voor deze medicijnen moesten maken, een stuk omlaag. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd aan de universiteit van Michigan.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier