Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Herstel zuurgraad vertraagt achteruitgang nierfunctie

Door Merel Dercksen 

Normaliseren van de zuurgraad van het bloed van patiŽnten met een ernstige nierfunctiestoornis biedt de nieren extra bescherming, bovenop de effecten van bloeddrukverlaging en bepaalde medicijnen. Het lijkt niet zo veel uit te maken, met wat voor supplement die verzuring aangepakt wordt.

Een lage filtratiesnelheid van de nieren gaat vaak gepaard met metabole acidose. Het bloed is dan te zuur. Dit bevordert de afgifte van endotheline, een eiwit dat een verband vertoont met een slechtere nierfunctie. Volgens Texaanse onderzoekers zou endotheline vervolgens meer nierschade veroorzaken. Zij vroegen zich af of het opheffen van de acidose door middel van natriumcitraat de verdere achteruitgang van de nierfunctie zou vertragen. Vorig jaar werden de resultaten van een ander onderzoek gepubliceerd, waaruit bleek dat verbetering van de zuurgraad met natriumbicarbonaat inderdaad dat effect heeft.

Aan 59 patiŽnten met een zeer slechte nierfunctie door een hoge bloeddruk en metabole acidose gaven zij medicatie om de bloeddruk te verlagen. Hieronder waren ACE-remmers, die sowieso al een beschermend effect op de nieren hebben. Dertig van hen kregen bovendien nog natriumcitraat, de anderen dienden als controlegroep. Twee jaar lang werden ze gevolgd, waarbij de bloeddruk steeds zo goed mogelijk gereguleerd werd.

Na die twee jaar was de uitscheiding met de urine van endotheline-1 significant lager bij de patiŽnten die natriumcitraat hadden geslikt, dan bij de controle groep. Dat duidt erop dat zij ook minder endotheline aanmaken. Ook een stof in de urine die een maat is voor (tubulo-interstitiŽle) schade in de nieren, was bij hen in een lagere concentratie aanwezig. En de afname in filtratiesnelheid was lager dan bij de controlegroep.

Het verbeteren van de zuurgraad van het bloed biedt dus, naast goede bloeddrukcontrole en ACE-remmers, ook extra beschermende effecten voor de nieren als dat gebeurt met natriumcitraat.

sterren Gepubliceerd: woensdag 20-01-2010
Bron: Kidney International | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Voeding en dieet bij kinderen met een nierziekte »

Hoe zorg je ervoor dat kinderen en jongeren zich aan hun dieet houden? En wat doe je als kinderen door hun ziekte en dieet zo'n afkeer van eten hebben gekregen dat ze helemaal niet meer willen eten? Gelukkig zijn er diëtisten die de ouders en het kind kunnen begeleiden. Ze gaan met elkaar in gesprek en kiezen samen een passende behandeling om de nierfunctie zo lang mogelijk stabiel te houden. De achteruitgang van de nierfunctie is soms te vertragen door te letten op voeding.

Lees meer »

Bijscholing voeding en leefstijl »

Beterschappen organiseert maandag 20 januari vanaf 14.30 uur een bijscholing voor zorgprofessionals. De titel van de bijscholing is 'Naar een effectievere ondersteuning bij voeding en leefstijlveranderingen voor nierpatiënten'. De bijeenkomst vindt plaats in Arnhem. Tijdens deze bijscholing voor zorgverleners zullen de laatste inzichten worden gedeeld over gezonde voeding en leefstijl voor alle fasen van nierschade. Ook zal dr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier