Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Ieren doneren 21 procent meer organen in 2009

Door Jeroen van Setten 

In Ierland is 2009 niet alleen voor wat betreft niertransplantaties en -donaties een recordjaar gebleken. Er werden in totaal 270 organen van 90 personen gebruikt, een stijging van niet minder dan 21 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Dat zegt David Hickey, chef de clinique van de afdeling nefrologie, urologie en transplantatie in Beaumont Hospital in Dublin.

Van de aangeboden organen werden er vorig jaar 172 gebruikt voor niertransplantaties, 68 voor levertransplantatie, 17 voor harttransplantaties en 13 voor longtransplantaties. Het aantal niertransplantaties steeg met 11 procent en er werden 18 levende donortransplantaties uitgevoerd gedurende het jaar.

David Hickey zegt dat deze donaties niet mogelijk zouden zijn geweest zonder de moed en de vrijgevigheid van de families van de donoren in tijden van groot persoonlijke verlies. Hij zegt ook dat hij graag een toename van het aantal transplantatiecoördinatoren op regionaal niveau zou zien, om orgaandonatie nog verder te bevorderen.

Volgens Hickey is er veel discussie over mogelijke toekomstige ontwikkelingen op het gebied van verkrijgen van organen. Maar hij gelooft dat de beste aanpak toch het vrijwillige 'opt in'-systeem is, zoals dat op dit moment in Ierland bestaat.

sterren Gepubliceerd: donderdag 21-01-2010
Bron: RTE News | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier