Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866



Reageer | Verstuur | Druk af   

Levende donatieregeling mogelijk verder uitgebreid

Door Merel Dercksen 

Sinds 1 juni 2009 kunnen mensen die bij leven een nier of een deel van hun lever doneren, een onkostenvergoeding krijgen. Het ministerie van VWS geeft hiervoor subsidie en de vergoeding wordt uitgekeerd door de Nierstichting. De vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport vroeg zich af hoe het hiermee staat.

De commissie vroeg minister Klink of er wel concrete voortgang gemaakt wordt in de gesprekken die hij met de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de regeling voert. De regeling zoals die nu functioneert, compenseert het merendeel van de kosten die de donor maakt als gevolg van de donatie, waaronder het inkomen van ondernemers die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben afgesloten die deze kosten dekt.

De beide ministeries zijn, zo antwoordt Klink, nog in gesprek over mogelijkheden om de nadelige gevolgen op het gebied van arbeid en inkomen voor onverzekerde ondernemers, die (deels) arbeidsongeschikt raken door medische complicaties bij de donatie, te compenseren. De kans dat bij een nierdonatie complicaties optreden is overigens zeer klein, en de kans dat daarbij een ondernemer (deels) arbeidsongeschikt raakt is nóg kleiner, tekent de minister daarbij aan.

De kamercommissie wilde ook weten, wat de kosten van de subsidieregeling voor donatie bij leven ongeveer zijn. Tussen 1 juni 2009, toen de regeling van kracht werd, en 30 september is hieraan ongeveer € 62.000,– besteed. De Nierstichting heeft in de afgelopen periode vijftig aanvragen in behandeling genomen.

sterren Gepubliceerd: donderdag 14-01-2010 | Nog geen reacties




Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »







NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier