Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Geregistreerde donoren krijgen zelf sneller orgaan in IsraŽl

Door Merel Dercksen 

IsraŽl heeft als eerste land ter wereld ingevoerd, dat mensen die donor willen zijn, voorrang krijgen als ze zelf een orgaan nodig hebben. De nieuwe wet geldt per januari 2010.

Sinds 1968 kent IsraŽl een donatiesysteem, waarin organen van hersendode donoren alleen worden uitgenomen als de nabestaanden in de eerste graad toestemming geven. Ook wanneer de overledene een donorkaart draagt. Deze kaart is niet meer dan een manier om aan te geven dat je voor donatie bent, het heeft geen bindende kracht. De verdeling van organen gaat via een normale wachtlijst.

Maar met ingang van deze maand is in dat laatste verandering gekomen. Voortaan krijgen IsraŽli's die al ten minste drie jaar een donorkaart hebben, voorrang op de wachtlijst. En dit is ook overdraagbaar op naaste familieleden van de codicilhouder. Voor zover bekend is IsraŽl het eerste land ter wereld dat dit ingevoerd heeft. De overheid hoopt zo, dat meer mensen een donorkaart tekenen en het aantal donoren toeneemt.

Op de wet zijn uitzonderingen mogelijk. Zo telt de voorrangsregeling bijvoorbeeld niet voor kinderen of wilsonbekwamen, omdat die nou eenmaal geen donorkaart mogen tekenen en anders altijd achtergesteld zouden worden. Ook mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren zijn uitgezonderd.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-01-2010
Bron: The Lancet | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier