Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Geregistreerde donoren krijgen zelf sneller orgaan in IsraŽl

Door Merel Dercksen 

IsraŽl heeft als eerste land ter wereld ingevoerd, dat mensen die donor willen zijn, voorrang krijgen als ze zelf een orgaan nodig hebben. De nieuwe wet geldt per januari 2010.

Sinds 1968 kent IsraŽl een donatiesysteem, waarin organen van hersendode donoren alleen worden uitgenomen als de nabestaanden in de eerste graad toestemming geven. Ook wanneer de overledene een donorkaart draagt. Deze kaart is niet meer dan een manier om aan te geven dat je voor donatie bent, het heeft geen bindende kracht. De verdeling van organen gaat via een normale wachtlijst.

Maar met ingang van deze maand is in dat laatste verandering gekomen. Voortaan krijgen IsraŽli's die al ten minste drie jaar een donorkaart hebben, voorrang op de wachtlijst. En dit is ook overdraagbaar op naaste familieleden van de codicilhouder. Voor zover bekend is IsraŽl het eerste land ter wereld dat dit ingevoerd heeft. De overheid hoopt zo, dat meer mensen een donorkaart tekenen en het aantal donoren toeneemt.

Op de wet zijn uitzonderingen mogelijk. Zo telt de voorrangsregeling bijvoorbeeld niet voor kinderen of wilsonbekwamen, omdat die nou eenmaal geen donorkaart mogen tekenen en anders altijd achtergesteld zouden worden. Ook mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren zijn uitgezonderd.

sterren Gepubliceerd: dinsdag 12-01-2010
Bron: The Lancet | Nog geen reacties
De maatschappelijk werker is er voor iedereen

In de eerste gesprekken die medisch maatschappelijk werker Laura Haasdijk met patiŽnten voert vragen mensen zich af waarom ze naar de maatschappelijk werker moeten. Het voelt alsof er iets met ze aan de hand is. Terwijl het maatschappelijk werk tot het standaard aanbod hoort bij een nierziekte, net zoals de diŽtiste, verpleegkundige en de dokter. Onlangs hebben de maatschappelijk werkers die werkzaam zijn in de nefrologie hun visie op wat zij doen en hoe ze willen werken vastgelegd in de zogeheten kwaliteitsstandaarden. Deze zijn voor iedereen gratis te downloaden.

'Het kost altijd eventjes, misschien wel een paar gesprekjes, voordat mensen gaan ervaren wat maatschappelijk werk kan betekenen. Je hebt heel vaak een klein stukje weerstand te overwinnen,' vertelt Haasdijk. Zij werkt in het HagaZiekenhuis in Den Haag en is voorzitter van de Vereniging Maatschappelijk Werk Nefrologie. Haar werk is eigenlijk tweeledig, zo legt ze dat aan patiŽnten uit. Een nierziekte heeft heel veel invloed op je gewone leven. Een maatschappelijk werker kan je op weg helpen met praktische dingen, en ook psychosociale ondersteuning bieden.

Lees meer »

De regie over je leven krijgen kan je leren »

De regie over je leven met een chronische ziekte krijgen, dat kan je leren. Zelfmanagement is het toverwoord.

Lees meer »

Andreas Vesalius en zijn fascinatie voor de nier »

In de 16e eeuw was de medische wetenschap nog steeds gebaseerd op de wijsheid van de klassieke oudheid. Wetenschappers uit dit verre verleden bepaalden nog altijd hoe er over het menselijk lichaam werd gedacht. Ruim 2000 jaar lang waren de bevindingen van Aristoteles over de medische wetenschap onbetwist. Hoewel Aristoteles en later zijn volgeling Galenus (Grieks/Romeins arts 129-199 n.Chr.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier