Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

IsraŽl nam organen uit zonder toestemming nabestaanden

Door Merel Dercksen 

IsraŽl heeft toegegeven dat er in de jaren negentig organen van overledenen zijn getransplanteerd zonder dat daar toestemming voor was van nabestaanden.

De transplantaties kwamen naar buiten door de publicatie van een interview met het toenmalige hoofd van het forensisch instituut Abu Kabir, Jehuda Hiss. Het interview werd in 2000 afgenomen door een Amerikaanse academicus, Nancy Scheper-Hughes, die het interview heeft vrijgegeven vanwege de enorme controverse afgelopen zomer tussen Zweden en IsraŽl. De Zweedse krant Aftonbladet schreef toen dat IsraŽl Palestijnen vermoordde omwille van hun organen. Scheper-Hughes is medisch antropoloog en houdt zich bezig met wereldwijd onderzoek naar orgaantransplantaties en -handel. Zij was ook degene die het netwerk in de VS dat afgelopen jaar opgerold werd, ontdekte.

Delen van het interview met Hiss werden in het weekeinde uitgezonden op het IsraŽlische Channel 2. In het interview zegt de arts dat ze in eerste instantie alleen hoornvliezen uitnamen en de ogen dichtplakten, de nabestaanden zouden het toch niet merken. In het verslag meldt Channel 2 verder dat er in jaren negentig door forensische specialisten van het instituut huid, hoornvliezen, hartkleppen en botten werden getransplanteerd. De organen kwamen van IsraŽlische soldaten, IsraŽlische burgers, Palestijnen en buitenlandse werknemers, vaak zonder toestemming van de nabestaanden.

De IsraŽlische minister van gezondheid verklaarde aan Channel 2 dat alle transplantaties werden verricht met instemming van de nabestaanden, maar dat 'de richtlijnen niet helder waren'. Volgens het ministerie werkt het instituut inmiddels al tien jaar volgens de ethische normen en de joodse wet.

sterren Gepubliceerd: woensdag 23-12-2009
Bron: Trouw | Nog geen reacties
Nierfunctie ernstig zieke kinderen beter meten

Door Anne Schijvens - Een interview met arts-onderzoeker Nori Smeets uit het Radboudumc in Nijmegen over haar onderzoek naar de nierfunctie bij kritisch zieke kinderen. Nori is, na haar studie geneeskunde aan de Radboud Universiteit, in april 2018 gestart met haar promotieonderzoek bij de afdeling Farmacologie & Toxicologie in het Radboudumc. Zij voert haar onderzoek uit onder begeleiding van prof. dr. Saskia de Wildt, kinderarts-intensivist & klinisch farmacoloog en dr. Michiel Schreuder, kindernefroloog.

Onderzoeker & klinisch farmacoloog
Nori begint: 'Als arts-onderzoeker houd ik me bezig met de HERO-studie. In deze studie onderzoeken we de werking van de nieren bij kritisch zieke kinderen.' Het onderzoek wordt uitgevoerd op de NICU (neonatale intensive care unit) en de kinder intensive care in het Radboudumc. 'We weten al dat bij kritisch zieke kinderen de nierfunctie snel kan veranderen en dat slecht werkende nieren vaker voorkomen dan er gedacht wordt', geeft Nori aan. Als de nieren slechter werken, kunnen medicijnen zich in het bloed ophopen, wat schadelijk kan zijn voor meerdere organen. Daarom is het belangrijk om de precieze nierfunctie te weten bij deze kinderen. Nori gaat verder: 'Als we de precieze nierfunctie van de kinderen weten, kunnen we voorkomen dat we te veel of juist te weinig van een medicijn geven.'

Lees meer »

Hiv-donornieren functioneren boven verwachting »

Relatief veel Zuid-Afrikaanse Hiv-patiënten die een donornier hadden ontvangen van een overleden Hiv-patiënt waren vijf jaar na de transplantatie nog in leven, en ook hun donornier was niet afgestoten. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd in Zuid-Afrika, waar men ongeveer tien jaar geleden begon met het transplanteren van nieren van Hiv-patiënten naar andere Hiv-patiënten.

Lees meer »

Nobelprijs voor EPO onderzoekers »

De Nobelprijs voor de geneeskunde / fysiologie is vandaag toegekend aan drie onderzoekers, voor hun werk aan hoe cellen omgaan met zuurstoftekort. Hierin speelt EPO een belangrijke rol. Voor nierpatiënten is dit onderzoek relevant omdat zij een tekort aan lichaamseigen EPO (erythropoëtine) hebben, waardoor bloedarmoede ontstaat. Als gevolg hiervan transporteren de rode bloedcellen minder zuurstof door het lichaam.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier