Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

IsraŽl nam organen uit zonder toestemming nabestaanden

Door Merel Dercksen 

IsraŽl heeft toegegeven dat er in de jaren negentig organen van overledenen zijn getransplanteerd zonder dat daar toestemming voor was van nabestaanden.

De transplantaties kwamen naar buiten door de publicatie van een interview met het toenmalige hoofd van het forensisch instituut Abu Kabir, Jehuda Hiss. Het interview werd in 2000 afgenomen door een Amerikaanse academicus, Nancy Scheper-Hughes, die het interview heeft vrijgegeven vanwege de enorme controverse afgelopen zomer tussen Zweden en IsraŽl. De Zweedse krant Aftonbladet schreef toen dat IsraŽl Palestijnen vermoordde omwille van hun organen. Scheper-Hughes is medisch antropoloog en houdt zich bezig met wereldwijd onderzoek naar orgaantransplantaties en -handel. Zij was ook degene die het netwerk in de VS dat afgelopen jaar opgerold werd, ontdekte.

Delen van het interview met Hiss werden in het weekeinde uitgezonden op het IsraŽlische Channel 2. In het interview zegt de arts dat ze in eerste instantie alleen hoornvliezen uitnamen en de ogen dichtplakten, de nabestaanden zouden het toch niet merken. In het verslag meldt Channel 2 verder dat er in jaren negentig door forensische specialisten van het instituut huid, hoornvliezen, hartkleppen en botten werden getransplanteerd. De organen kwamen van IsraŽlische soldaten, IsraŽlische burgers, Palestijnen en buitenlandse werknemers, vaak zonder toestemming van de nabestaanden.

De IsraŽlische minister van gezondheid verklaarde aan Channel 2 dat alle transplantaties werden verricht met instemming van de nabestaanden, maar dat 'de richtlijnen niet helder waren'. Volgens het ministerie werkt het instituut inmiddels al tien jaar volgens de ethische normen en de joodse wet.

sterren Gepubliceerd: woensdag 23-12-2009
Bron: Trouw | Nog geen reacties
Op hol geslagen afweersysteem leidt vaak tot acuut nierfalen

Een afweersysteem dat op hol slaat na een infectie kan leiden tot acuut nierfalen. Dat overkomt bijna de helft van de patiënten die na een ernstige infectie op een intensive care afdeling van een ziekenhuis belanden. Bij een deel van deze patiënten is dit tijdelijk. Maar bij het grootste gedeelte leidt dit tot aanhoudend nierfalen en zelfs dialyse.

Waarom is de schade bij de ene patiënt blijvend en komt de andere er beter vanaf? Die vraag beantwoordden onderzoekers van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU). Hun bevindingen publiceerden ze onlangs in het wetenschappelijke tijdschrift Intensive Care Med.

Lees meer »

Moeilijk transplantabel? Nieuwe opties in zicht »

Een klein deel van de nierpatiënten is hoog geïmmuniseerd. Dat betekent veel antistoffen in het bloed en daarmee nauwelijks kans op een transplantatie. Dialyse is dan vaak de enige optie. Maar… er is een computerprogramma ontwikkeld, dat mogelijk uitkomst biedt. Het is gebaseerd op het bestaande cross-overprogramma en er zijn extra opties ingebouwd voor het vinden van een (bijna) passende match met nierpatiënten met veel antistoffen.

Lees meer »

Een COVID-19 patiŽnt belangrijker dan iemand met kanker?  »

Ze oogt sterk, is intelligent en strijdbaar. Als ik haar vraag of ze bij de NVN vrijwilliger wil worden bij de werkgroep ADPKD, zegt ze tot mijn grote blijdschap 'ja'. Met haar aanwezigheid worden we versterkt door een collega die weet waar ze het over heeft, zich aantoonbaar heeft ingelezen in het ziektebeeld en communicatief sterk is. Als voormalig persvoorlichter en communicatieadviseur bij verschillende bedrijven kan ze haar vrouwtje staan. 'Maar nu zit ik in de WIA.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier