Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

IsraŽl nam organen uit zonder toestemming nabestaanden

Door Merel Dercksen 

IsraŽl heeft toegegeven dat er in de jaren negentig organen van overledenen zijn getransplanteerd zonder dat daar toestemming voor was van nabestaanden.

De transplantaties kwamen naar buiten door de publicatie van een interview met het toenmalige hoofd van het forensisch instituut Abu Kabir, Jehuda Hiss. Het interview werd in 2000 afgenomen door een Amerikaanse academicus, Nancy Scheper-Hughes, die het interview heeft vrijgegeven vanwege de enorme controverse afgelopen zomer tussen Zweden en IsraŽl. De Zweedse krant Aftonbladet schreef toen dat IsraŽl Palestijnen vermoordde omwille van hun organen. Scheper-Hughes is medisch antropoloog en houdt zich bezig met wereldwijd onderzoek naar orgaantransplantaties en -handel. Zij was ook degene die het netwerk in de VS dat afgelopen jaar opgerold werd, ontdekte.

Delen van het interview met Hiss werden in het weekeinde uitgezonden op het IsraŽlische Channel 2. In het interview zegt de arts dat ze in eerste instantie alleen hoornvliezen uitnamen en de ogen dichtplakten, de nabestaanden zouden het toch niet merken. In het verslag meldt Channel 2 verder dat er in jaren negentig door forensische specialisten van het instituut huid, hoornvliezen, hartkleppen en botten werden getransplanteerd. De organen kwamen van IsraŽlische soldaten, IsraŽlische burgers, Palestijnen en buitenlandse werknemers, vaak zonder toestemming van de nabestaanden.

De IsraŽlische minister van gezondheid verklaarde aan Channel 2 dat alle transplantaties werden verricht met instemming van de nabestaanden, maar dat 'de richtlijnen niet helder waren'. Volgens het ministerie werkt het instituut inmiddels al tien jaar volgens de ethische normen en de joodse wet.

sterren Gepubliceerd: woensdag 23-12-2009
Bron: Trouw | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier