Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

Donatiebereidheid Nederlanders neemt toe

Door Merel Dercksen 

Steeds meer Nederlandse jongeren willen orgaandonor zijn. Ook hebben donoren minder vaak bedenkingen bij het gebruik van hun organen voor onderzoek, als na hun dood blijkt dat deze niet geschikt zijn voor transplantatie. Dat schrijft de krant van de Universiteit Utrecht op basis van recente cijfers van het donorregister.

Tegenwoordig krijgt iedereen die meerderjarig wordt, een brief met de vraag zijn keuze voor of tegen orgaandonatie vast te laten leggen in het donorregister. Van deze jongeren die zich laten registreren, is een steeds groter deel bereid na zijn dood organen af te staan. Liet zes jaar geleden nog een op de drie een 'nee' vastleggen, nu is dat nog maar een op de vier. Wel zonderen de jongeren die donor willen zijn, steeds vaker bepaalde organen of weefsels uit van donatie, bijvoorbeeld de hartkleppen.

Ook vinden steeds meer mensen het goed dat er onderzoek gedaan wordt met hun organen, als die onverhoopt niet geschikt blijken voor transplantatie. In de afgelopen vijf jaar is het percentage donoren dat dat niet wil, gedaald van 0,91 naar 0,84.

sterren Gepubliceerd: vrijdag 18-12-2009
Bron: Ublad | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiënten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ‘Dat bepaal je zelf’ »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ‘Dat bepaal je zelf’. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ‘Dat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier