Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

'Beloon de helden die hun orgaan doneren'

Er moet meer substantiŽle waardering komen van de overheid en de samenleving voor een potentiŽle donor en zijn of haar familie. Bijvoorbeeld een tegemoetkoming in de begrafeniskosten of aanpassing van de ziektekostenverzekering. Deze en andere voorstellen deed prof. dr. Herold Metselaar, Maag- Darm- en Leverarts in het Erasmus MC, afgelopen vrijdag in zijn oratie. Hij pleit voor creatieve oplossingen om het nijpende donortekort in Nederland op te lossen.

Hoewel volgens enquÍtes Nederland in Europa orgaandonatie het meest een warm hart toedraagt, staan we in de praktijk op een bedroevend laagste plaats wat het aantal beschikbare donororganen betreft . De huidige wet op de orgaandonatie speelt volgens Metselaar een belangrijke rol in dit verschil. Daarnaast blijken familieweigeringen een groot obstakel. De potentiŽle donor en de familie zijn volgens Metselaar de echte helden van de orgaandonatie. Zij verdienen meer dan een schouderklopje en een kopje koffie.

Metselaar pleit ook voor de invoering van het Actieve Donor registratiesysteem. Bij het niet reageren wordt een brief gestuurd waarin wordt uitgelegd dat deze persoon in het Donorregister wordt geregistreerd als donor. Op die manier zouden zo'n zeven miljoen personen als donor geregistreerd staan. Dat zou leiden tot zo'n 50 ŗ 60 donoren extra per jaar. Hiermee zouden veel levens kunnen worden gered.

Verder ziet Metselaar mogelijkheden in het op enkele punten aanpassen van de organisatie van de orgaandonatie. De zorg voor de donor en het verkrijgen van toestemming behoort zijns inziens tot het domein van de intensivisten. Ieder ziekenhuis dient daarom minimaal ťťn intensivist te hebben die verantwoordelijk is voor de orgaandonatie.

Ook is Metselaar van mening dat orgaandonatie een vast item zou moeten worden van de jaarlijkse Algemeen Dagblad top 100 van ziekenhuizen. Tot slot ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor de Inspectie voor de Volksgezondheid. Zij zouden ziekenhuizen moeten aanspreken op een slecht functionerende donororganisatie en ziekenhuizen met een goed donatiecijfer belonen.

sterren Gepubliceerd: maandag 14-04-2008
Bron: Erasmus Universiteit | Nog geen reacties
Beterschappen start Gecombineerde Leefstijlinterventie gericht op nierpatiŽnten

Dat een gezonde leefstijl (gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen) belangrijk is, weten we al een tijd. Maar juist nu, tijdens deze COVID pandemie, is een gezonde leefstijl belangrijker dan ooit. De boodschap is 'Zorg goed voor jezelf. Gezond leven houdt je weerstand op peil. Je wordt minder snel ziek en bent beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen, zoals het coronavirus. En als je toch ziek wordt, herstel je meestal sneller.' Tal van wetenschappelijke onderzoeken laten dit ook zien.

Voor wie zelf dit jaar ook een start wil maken met een gezondere leefstijl start Beterschappen met een leefstijlprogramma, de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Speciaal voor nierpatiënten met een redelijke nierfunctie (30% of hoger) die een te hoog gewicht hebben (BMI van 25 of hoger) en graag willen afvallen. Het programma duurt twee jaar en je krijgt gedurende het gehele programma advies en begeleiding bij het aanleren van een gezonde leefstijl. Onder intensieve begeleiding van leefstijlcoach-diëtist Femke en fysiotherapeut Marieke werk je aan je gezondheid.

Lees meer »

Drijvende kracht achter donorwet publiceert boek: ĎDat bepaal je zelfí »

Vandaag, 5 februari 2021 verschijnt het boek ĎDat bepaal je zelfí. Een onthullend boek over de tien jaar durende strijd voor een nieuwe Donorwet. ĎDat bepaal je zelf' is geschreven door Ed van Eeden vanuit de ervaringen van Menno Loos. Van Eeden interviewde vele betrokkenen, onder wie Pia Dijkstra, Bruno Bruins, Frank de Grave en vele anderen.

Lees meer »

Verandering van symptomen belangrijk voor start dialyse »

Wat is het beste moment om te starten met dialyseren? Over deze vraag boog Cynthia Janmaat zich in haar promotie-onderzoek. Op 25 november j.l., verdedigde ze haar proefschrift waarin ze beschrijft hoe ze dichter bij een antwoord komt. In de praktijk blijkt regelmatig dat er patiënten zijn met een heel slechte nierfunctie, die daar nog nauwelijks last van hebben. Terwijl andere patiënten met een minder slechte nierfunctie juist meer symptomen ervaren.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier