Mail: redactie@niernieuws.nl | 030 - 288 9994 | NL16 TRIO 0197 707866Reageer | Verstuur | Druk af   

AustraliŽ staat transplantatie van dieren naar mensen toe

Door Merel Dercksen 

AustraliŽ heeft gisteren bekend gemaakt dat het land het verbod op onderzoeken naar transplantatie van dieren naar mensen, opheft. Het risico op de overdracht van een dierlijk virus naar mensen is volgens de overheid zo klein, dat dit soort transplantaties niet meer om die reden verboden hoeft te worden.

Xenotransplantatie is nog niet mogelijk, maar in sommige landen wordt er wel onderzoek naar gedaan. In AustraliŽ is ook dat onderzoek tot op heden niet toegestaan. Maar volgens de National Health and Medical Research Council is het risico dat er op deze manier een dierlijk virus naar mensen overspringt zo gering, dat het vijf jaar oude verbod opgeheven kan worden.

Het onderzoek rond xenotransplantatie richt zich niet alleen op volledige organen, maar ook bijvoorbeeld op de genezing van diabetes met dierlijke cellen. Meestal is het beoogde donordier een varken. De medische raad stelt wel strenge eisen aan de veiligheid van en de controle op onderzoeken naar xenotransplantatie. Hij wil samen met de Australische Commissie voor Gezondheidsethiek en het Comitť voor Dierenwelzijn richtlijnen ontwikkelen voor iedereen die bij dit soort onderzoek betrokken is.

Animal Liberation, een organisatie die strijdt tegen het gebruik van dieren bij wetenschappelijk onderzoek, vertrouwt er niet op dat de methodes die gebruikt worden om te voorkomen dat virussen van varkens op mensen overgaan, veilig zijn. Volgens projectcoŲrdinator Jacqueline Dalziell, 'zal het publiek, dat hierin geen stem heeft gehad, het eerste slachtoffer zijn als er een nieuwe pandemie als AIDS in AustraliŽ wordt geÔntroduceerd. Het hele land neemt deel aan een experiment zonder daarvoor toestemming te hebben gegeven.'

sterren Gepubliceerd: vrijdag 11-12-2009
Bron: The Globe and Mail | Nog geen reacties
'Het CoŲrdinatieteam Corona volgt de adviezen op de voet'

Onderstaande inzending is een reactie op de ingestuurde opvatting van Tony de Ronde, die stelt dat de huidige maatregelen binnen dialysecentra onvoldoende bescherming bieden tegen besmetting met COVID-19. Zijn bijdrage leest u hier.

De Corona-pandemie heeft voor iedereen in Nederland, en zeker ook voor dialysepatiënten, grote gevolgen. Het meerdere malen per week een dialysecentrum bezoeken is onder die omstandigheden best spannend, maar ook noodzakelijk. Dialysecentra in Nederland doen hun uiterste best om de overdracht van het virus zoveel mogelijk te beperken.

Daartoe zijn diverse maatregelen genomen, waaronder: 

Lees meer »

Aanpassing van coronamaatregelen in dialysecentra is hard nodig »

De Opvatting van Tony de Ronde Dat COVID-19 verregaande consequenties voor nierpatiënten kan en zal hebben, is duidelijk. Op dit moment worden er bijna geen niertransplantaties meer gedaan, en dialysecentra zijn een potentiële haard van infecties. De Nederlandse Federatie voor Nefrologie heeft een Landelijk Coördinatieteam voor COVID-19 in het leven geroepen, en redelijk op tijd, op donderdag 19 maart, op hun site de COVID-19 aanbevelingen voor nierpatiënten gepubliceerd.

Lees meer »

'Stoppen met roken ook beter voor je nieren' »

Roken is niet alleen slecht voor je longen, maar ook voor je nieren. Inmiddels zijn er voldoende onderzoeken die een verband tussen roken en een verslechterende nierfunctie aantonen. Volgens twee medewerkers van het medisch centrum van de Universiteit Gent (België) roept dit resultaat twee vragen op.

Lees meer »NierNieuws en zijn adverteerders maken soms gebruik van cookies. Klik hier voor meer informatie.
Ons Pricaystatement vindt u hier